1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Miltä tuntuisi pukeutua vuodenaikaan? Syyslehtien väriaineilla saatetaan värjätä pian kangasta ja ravintolisiä

Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä tutkitaan, miten syksyn lehdistä saisi jalostettua hyödyllisiä ainesosia.

Uutisvideot: Miltä tuntuisi pukeutua vuodenaikaan?
Uutisvideot: Miltä tuntuisi pukeutua vuodenaikaan?

Puista pudonneille syksyn lehdille on tällä hetkellä vähän käyttöä. Lehdet jäävät maahan, päätyvät kompostiin tai poltettaviksi.

Teknologian tutkimuskeskus VTT tutkii nyt lehtien hyödyntämistä uudesta näkökulmasta. VTT etsii lehdille käyttöä teollisuuden raaka-aineena, sillä ruskan lehdistä on mahdollista uuttaa erilaisia ainesosia vaikkapa kosmetiikkaa ja tekstiilien värjäystä varten. VTT kehittää parhaillaan lehtien käsittelymenetelmiä eri ainesosien talteen saamiseksi.

– Projektissa on tarkoitus selvittää, miten arvokkaita komponentteja saataisiin talteen syksyn lehdistä, kertoo VTT:n johtava tutkija Anna-Stiina Jääskeläinen.

– Syksyn lehdissä väriaineet ovat karotenoideja ja antosyaaneja. Karotenoidit ovat keltaisia, oransseja ja jopa punaisia. Antosyaanit ovat punaisia. Sekä karotenoidit että antosyaanit ovat ihmiselle terveellisiä, ja niistä voi saada monenlaisia tuotteita, sanoo erikoistutkija Liisa Nohynek.

Luonnollisille ainesosille on kysyntää

VTT:n prosessissa puutarhoista ja puistoista kerätyt lehdet kuivataan, jauhetaan ja uutetaan.

VTT on testannut ruskalehtien väriaineita kankaan ja langan värjäyksessä. Toinen lehtien ainesosien merkittävä käyttövaihtoehto on Liisa Nohynekin mukaan kosmetiikassa. Lehtien yhdisteet kiinnostavat myös elintarvikenäkökulmasta.

– Kovasti on kiinnostusta, jos yhdisteitä voisi käyttää ihmisravinnoksi. Se vaatii vielä testejä, Liisa Nohynek toteaa.

Yritykset ovat olleet jo nyt kiinnostuneita lehdistä saatavista aineista.

– Synteettisistä väriaineista pyritään pääsemään eroon, selittää Anna-Stiina Jääskeläinen syytä yritysten yhteydenottoihin.

Väriaineiden uuttamisen jälkeen karikemassaa voidaan käyttää esimerkiksi siellä, mistä se on tullutkin, eli puutarhassa. Massaa voidaan laittaa kasvien juurille estämään rikkaruohojen kasvua.

VTT:llä on tutkittu pääasiassa vaahteran ja koivun lehtiä, mutta myös sekalehtien hyödyntämistä. Väriaineiden lisäksi lehdet sisältävät monia muita yhdisteitä, kuten fenoleja, ligniiniä, hiilihydraatteja ja proteiinia.

Vaahtera, syksy.
VTT:n tutkijoiden haastattelu Yle Radio Suomen Ajantasassa