1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikennevakuutus pienemmäksi vaikka mopoilukokemuksella? Lakimuutos uudistaa hinnoittelua vuodenvaihteessa

Lähi-Tapiola avasi bonustaulukkopelin jo loppuvuodesta. Osa vakuutusyhtiöistä aikoo seurata perästä vuodenvaihteen jälkeen. Jatkossa bonuskertymä ei ole auto- vaan kuskikohtainen.

liikennevakuutus
Pappa-Tunturilla osuuskauppaan. Ja tottakai kypärä päässä.
Jatkossa vakuutusyhtiöt voivat itse päättää vapaammin siitä, miten asiakkaan vahinko- ja vakuutushistoria huomioidaan hinnoittelussa.Arvo Vuorela / Yle

Liikennevakuutusten hinnoittelussa puhaltavat muutosten tuulet. Vuodenvaihteessa lakisääteistä liikennevakuutusta koskeva laki muuttuu siten, että jatkossa vakuutusyhtiöt voivat itse päättää vapaammin siitä, miten asiakkaan vahinko- ja vakuutushistoria huomioidaan hinnoittelussa.

Uusi laki ei kuitenkaan velvoita muuttamaan bonusjärjestelmää.

Samassa yhteydessä liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraamukset koventuvat. Liikennevakuutus on pakollinen liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille ja perävaunuille, ja siitä korvataan liikenteessä tapahtuneet henkilövahingot ja syyttömän osapuolen omaisuusvahingot.

Esimerkiksi vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola on kertonut lanseeraavansa liikennevakuutuksen, jonka lähtöbonus – siis jo heti alussa vakuutukseen saatava alennusprosentti – on 20–30 prosenttia.

Kahtakymmentä korkeampaan alennusprosenttiin Lähi-Tapiolan mukaan voi oikeuttaa esimerkiksi muu ajokokemus – siis vaikkapa se, että on ajanut mopolla ennen auton hankkimista – tai autoilukokemusta on kertynyt ennen oman auton ostamista.

Samaten niin sanottuun kakkosautoon saisi jatkossa suoraan ensimmäisen auton kanssa yhtenevän bonuksen, jos molemmat autot ovat saman henkilön nimissä.

Myös Fennialla, Ifillä ja POP Vakuutuksella muutoksia

Myös Fennia on julkistanut suunnitelmansa ensi vuoden varalle. Jatkossa se aikoo tarjota asiakkailleen uuden bonusturvaedun, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kun liikennevakuutuksen bonus on ollut 70 prosenttia vähintään kolme vuotta, ei bonusta menetä vielä ensimmäisestä liikennevahingosta. Fennian bonusturva tulee asiakkaille automaattisesti.

Myös muun muassa Lähi-Tapiolalla on bonusturva käytössään.

If puolestaan ryhtyy tarjoamaan liikennevakuutuksia, joihin saa vähintään 30 prosentin lähtöbonuksen.

POP Vakuutus nostaa uuden liikennevakuutuksensa lähtöbonuksen 40 prosenttiin ja maksimibonuksen 83 prosenttiin.

Kuka maksaa alennukset?

Uudistus mahdollistaa aiempaa joustavamman vahinkohistorian ja käyttäjän tietojen huomioimisen. Sitä, miten hinnoittelu tarkalleen tapahtuu jatkossa, ei esimerkiksi Lähi-Tapiolasta kuitenkaan kerrota. Syynä on se, että tarkka hinnoittelumekanismi kuuluu liikesalaisuuden piiriin.

Nytkin hintoihin voivat vahinkohistorian lisäksi vaikuttaa ainakin vakuutuksenottajan ikä ja asuinpaikka sekä auton ikä ja moottorin iskutilavuus. Ylen aiemman selvityksen mukaan esimerkiksi kaupunkien keskustoissa auton vakuutukset tulevat selvästi kalliimmaksi kuin ympäryskunnissa.

Millä alennukset sitten rahoitetaan? Lähi-Tapiolan mukaan uudistusta ei rahoiteta nostamalla hintoja hintahaitarin yläpäästä, vaan se perustelee yhtiön omistuspohjan mahdollistavan alennukset. Lähi-Tapiola on keskinäiseen yhtiömuotoon perustuva yhtiöryhmä. Yhtiön mukaan se haluaa palkita vahingottomasti autoilleita kuskeja nykyistä kannustavammalla hinnoittelulla.

OP lupaa muutoksia

OP kaavailee niin ikään uusien ominaisuuksien tuomista liikennevakuutukseen. Tarkempia tietoja asiasta luvataan kuitenkin vasta alkuvuodesta.

– Hinnoittelun suhteen haluamme noudattaa reiluuden periaatetta eli sitä, että vähemmän onnettomuuksia ajavat kuljettavat maksavat vakuutuksestaan muita vähemmän, kommentoi OP:n vahinkovakuutusyksikön päällikkö Markus Uimonen.

Haluamme noudattaa reiluuden periaatetta eli sitä, että vähemmän onnettomuuksia ajavat kuljettavat maksavat vakuutuksestaan muita vähemmän.

Markus Uimonen, OP

Myös OP perustelee näkökantaa sillä, että se on asiakkaidensa omistama yhtiö.

– Tuomme liikennevakuutukseemme uusia ominaisuuksia, jotka asiakkaamme kokevat reiluiksi ja oikeudenmukaisiksi, Uimonen lisää.

Päivitys 30.12.2016 klo 9:34: Täsmennetty tietoja Ifin osalta. If alkaa tarjota vähintään 30 prosentin lähtöbonusta liikennevakuutuksiin, kun yhtiö aiemmin kertoi, ettei suuria muutoksia ole suunnitteilla ainakaan heti.

Päivitys 30.12.2016 klo 15.31: Täsmennetty tietoja POP Vakuutuksen osalta.

Lue seuraavaksi