Poliisi tutkii Saido Mohamedin toimintaa törkeänä rahanpesuna

Poliisi on alkanut tutkia Mohamedin osuutta hänen sisarensa saamaan petostuomioon lapsilisien väärinkäytöstä. Sisar väitti oikeudessa Mohamedin käyttäneen rahat.

Kotimaa
Kuvassa Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed istumassa pöydän takana.
Yle

Poliisi on saanut kolme tutkintapyyntöä Helsingin vihreiden varavaltuutetun toiminnasta sen jälkeen, kun Mohamedin sisaren saama käräjäoikeuden tuomio törkeästä petoksesta tuli julkisuuteen.

– Helsingin poliisilaitokselle on tullut kolme tutkintapyyntöä siihen asiakokonaisuuteen liittyen ja sen seurauksena me olemme kirjanneet rikosilmoituksen, jossa on rikosnimikkeenä törkeä rahanpesu, muotoilee rikosylikomisario Jari Illukka.

Illukka ei kerro tarkemmin mistä tai keneltä tutkintapyynnöt ovat tulleet.

– Tekomuoto on kirjattu törkeäksi, koska kyseessä on niin suuri rahasumma, yli 44 000 euroa.

Mohamedin sisar tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomion mukaan sisar oli jättänyt ilmoittamatta Kelaan muutostaan Iso-Britanniaan, jonka seurauksena Kela maksoi sisaren pankkitilille kymmenen vuotta lapsilisiä kolmesta lapsesta. Petoksella hankittu etu on käräjäoikeuden mukaan 44 232 euroa.

Sisar väitti oikeudessa, että Saido Mohamed olisi käyttänyt hänen tililleen tulleet rahat omiin opintoihinsa. Mohamedilla on ollut sisarensa pankkikortti käytössä.

Saido Mohamedia kuultiin käräjillä todistajana, ja hän kertoi lähettäneensä rahat sisarelleen. Oikeuden mukaan sisar ei kuitenkaan ole saanut rahoja. Sisko tuomittiin silti petoksesta, koska hän oli itse laiminlyönyt velvollisuuttaan ilmoittaa muutostaan Iso-Britanniaan.

Mohamed perui kuntavaaliehdokkuutensa sisarensa saaman tuomion jälkeen. Mohamed siirtyi Helsingin Kokoomuksesta Vihreisiin kesällä 2016.

Yle ei ole tavoittanut Saido Mohamedia kommentoimaan asiaa. Poliisin tutkinnasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu 17.11. klo 21.30: Ylikomisarion nimi on Jari Illukka eikä Jari Lillukka, kuten jutussa alun perin luki