Hyppää sisältöön

Kiinan jättiyritys Kemijärven biotehtaan takana

Kiinan valtion koneteollisuusjättiin Sinomachiin kuuluva insinööritoimisto CAMCE on Kemijärvelle suunnitellun biojalostamon mahdollinen investoija. Kiinalaisyritys on tehnyt joukon esisopimuksia biotehtaan suunnittelusta ja rakentamisesta kemijärveläisen Boreal Bioref Oy:n kanssa.

Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala on tehnyt vuosia töitä Kemijärven biojalostamon puolesta. Kuva: CAMC Engineering

Boreal Biorefin toimitusjohtajan Heikki Nivalan tiedotteen mukaan investointipäätös on määrä tehdä ensi vuoden loppuun mennessä ja Kemijärven biotehtaan tuotanto voisi alkaa vuonna 2020. Investointipäätöstä ennen tehdään ympäristövaikutusten arviointi ja toteutettavuustutkimus ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Kemijärven biojalostamo tuottaisi pitkäkuituista markkinasellua, liukosellua ja mikrokiteistä sellua, sokereita, maanparannusaineita, sähköä, lämpöä ja mäntyöljyä.

Investoinnin arvo olisi 780 miljoonaa euroa.

Kemijärven biojalostamohankkeen yhteistyökumppani insinööritoimisto CAMCE kuuluu Kiinan valtion omistamaan suureen teollisuusyritykseen Sinomachiin. Yhtiö on rakentanut hiljattain Valko-Venäjälle Svetlogorskiin sellutehtaan, jonka yksi laitetoimittaja oli suomalainen Metso. Boreal Bioref Oy ja CAMCE allekirjoittivat aiesopimuksen Kemijärven hankkeesta Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.

Kemijärven biojalostamoa koskeva kiinalaisyhtiö CAMCE:n ja kemijärveläisen Boreal Biorefin tiedotustilaisuus biojalostamohankkeesta on parhaillaan käynnissä Kemijärvellä.