1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Palokunta pelasti uhanalaisen linnun avannosta Maaningalla – "Jeesattiin kaveria pikkuisen ylämäessä"

Sisämaassa harvinainen pilkkasiipi oli jäänyt pienenevään avantoon ilmeisesti nälkiinnyttyään. Pelastajat veivät linnun paremmille apajille.

Kuva: Pentti Runko / Pohjois-Savon pelastuslaitos

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomiehet tekivät päivän hyvän työn torstaina, kun he pelastivat avantoon jääneen erittäin uhanalaisen pilkkasiiven Maaninkajärvellä.

Palomies ja aktiivinen lintuharrastaja Pentti Runko oli saanut paikalliselta asukkaalta tiedon pulaan joutuneesta linnusta viikonloppuna. Kännykkäkuvan perusteella hän tunnisti linnun pilkkasiiveksi, joka on harvinaistunut sisämaassa kovasti. Runko päätti seurata tilannetta muutaman päivän ja odottaa jäiden vahvistumista ennen pelastusoperaatiota.

Torstaiaamuna palomies kollegoineen ja vinkin antaneen paikallisen kanssa pyydysti nälkiintyneen oloisen linnun avannosta. Se vietiin Viannankoskeen, jossa vesi ei pääse jäätymään ja ruokaa on tarjolla paremmin kuin Maaninkajärvessä.

– Lintu ei vaikuttanut sairaalta, mutta se oli ehkä niin nälkiintynyt, että muuttomatka oli jäänyt kesken. Nyt jeesattiin kaveria pikkuisen ylämäessä. Sillä on nyt mahdollisuus selvitä hengissä, Runko kertoo.

Pelastuslaitoksen mukaan elävä lintu ei jäädy kiinni. Jos on huolissaan linnusta, kannattaa seurata tilannetta kauempaa ja varmistaa, että linnulla on oikeasti hätä ennen kuin soittaa hätäkeskukseen.

Pilkkasiipi on haahkaa pienempi vesilintu, jota esiintyy lähinnä rannikoilla ja Lapissa. Sisämaassa kanta on vähentynyt rajusti viimeisten vuosikymmenien aikana. Se on rauhoitettu ja Birdlife on luokitellut lajin erittäin uhanalaiseksi.