Pohjalaiskunnat eivät lähde muuttamaan valtuustojensa kokoa

Valtuutettujen määrää ollaan vähentämässä Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla vain muutamassa kunnassa ensi kevään kuntavaalien jälkeen.

kunnanvaltuustot
Alavuden valtuusto
Alavus pitää monen muun kunnan tapaan valtuuston koon ennallaan 35 valtuutetussa, vaikka uusi laki määrittelee minimikooksi 27. Päivi Rautanen/Yle

Uusien kuntavaalien jälkeisten kunnanvaltuustojen koko pysyy pohjalaiskunnissa pääosin ennallaan. Uusi kuntalaki määrittelee valtuustojen koot uudestaan niin, että valtuutettujen määrä per kunnan asukasluku on monessa kokoluokassa aiempaa pienempi. Mikäli tästä vähimmäismäärästä halutaan poiketa, siitä tulee ilmoittaa oikeusministeriöön vuoden loppuun mennessä.

Pohjanmaalla 15:stä kunnasta kaikkiaan 12 on säilyttämässä valtuuston koon ennallaan. Kruunupyyssä ja Kristiinankaupungissa päätös tehdään vasta joulukuun valtuustossa.

Vaasa on yksi suurimpia valtuuston pienentäjiä. Vaasalaisten asioista päättää jatkossa 11 valtuutettua nykyistä vähemmän, eli 59.

Vaasan kaupunginvaltuuston koko pienenee kahdeksalla valtuutettulla.
Vaasan valtuustossa on ollut peräti 70 valtuutettua, nyt määrä vähenee reippaasti.

Etelä-Pohjanmaan 17:stä kunnasta neljä on pienentämässä valtuustoaan. Eniten valtuutetut vähenevät Kurikassa, jossa valtuusto on ollut poikkeuksellisen suuri kuntaliitoksen takia. 78 valtuutetun sijaan Kurikassa on jatkossa 43 valtuutettua.

Evijärvellä uuteen valtuustoon valitaan 17 henkilöä aiemman 21:n sijaan. Karijoella valtuutettujen määrä vähenee kahdella eli 17:stä 15:een ja Lappajärvellä samoin kahdella, eli 19 valtuutettuun.

Kuortane jätti tämän viikon kokouksessa esityksen valtuutettujen vähentämisestä neljällä pöydälle, ja lopullinen päätös tehdään joulukuussa. Myös Teuva päättää asiasta joulukuussa, mutta on todennäköistä että määrä pysyy 27:ssä.

Suurin valtuusto on ensi kesän jälkeen Vaasassa (59) ja seuraavaksi suurin Seinäjoella (51). Pienimmät valtuustot löytyvät Evijärveltä ja Kaskisista (17) sekä Karijoelta (15).