Maailmanmaineen saanut joulupuu matkasi Virosta Lapualle – kaikki 121 ikkunaa pysyivät ehjinä

Värikkäistä ikkunoista koostettu joulupuu on tehty kokonaan kierrätysmateriaaleista ja kaatopaikkajätteistä. Virolaistaiteilija Teet Suur loi näyttävän teoksensa Rakveren torille viime vuonna.

Virolainen kuvanveistäjä Teet Suur tekee suurikokoisia ja näyttäviä töitä. Kuvassa Lapualle pystytetty joulupuu. Kuva: Anri Koski / Yle

Lapualla kulttuurikeskus Vanhan Paukun pihalle on noussut kookas ja näyttävä joulupuu. Värikkäistä lasi-ikkunoista koottu taideteos on tehty kokonaan kierrätysmateriaaleista ja kaatopaikkajätteistä. Monikerroksinen rakennelma nousee noin 12 metrin korkeuteen.

– Ikkunalla on iso symbolinen arvo. Se on raja ihmisen sielun ja ulkomaailman välillä. Joulupuun ikkunoissa olevat hahmot muistuttavat, mitä ikkunan takana oli ennen eli silloin kun ne olivat osa asuintaloa, kertoo kuvanveistäjä Teet Suur.

Ikkunoista pilkistää silhuetteja niin nuoria kuin vanhojakin, niin koiria kuin kissojakin.

Joulupuusta kurkistaa kissimirrikin. Kuva: Anri Koski / Yle

Vain yksi ikkuna jää auki

Teos oli ensimmäistä kertaa esillä viime joulun aikaan Rakveren torilla. Maailmanmaineeseen sen nosti englantilainen laatulehti The Guardian, joka valitsi 12 kuusta kuvagalleriaansa. Rakveren puu oli samassa joukossa kuin presidentti Obaman perhekuusi.

Joulupuu koostuu 121 ikkunasta ja kymmenistä valoista.

– Ylhäällä yksi pieni keittiön ikkuna on auki muut ovat kiinni, muistuttaa Teet Suur.

Joulupuun materiaalit kerättiin pitkin Rakveren kaupunkia ja lähiympäristöä. Niin yritykset kuin yksityiset ihmisetkin toivat innolla taiteilijalle kierrätysmaterialia muun muassa purkutaloista. Kuva: Anri Koski / Yle

Joulupuun purku ja pystytys oli iso urakka. Se tehtiin Rakveren ammattikoulun ja Sedu Lapuan oppilaiden yhteistyönä. Rahaa taideteoksen vuokraamisesta ei peritä. Rakveren kaupunki maksoi teoksen rekkakuljetuksen Lapualle 1600 euroa. Kun teos palautetaan, Lapua maksaa kuljetuksen.

Isoja töitä ja aina jotakin uutta

– Teen pääasiassa isoja töitä. Joulupuun pitää mielestäni joka vuosi tarjota jotakin uutta. Perinteinen joulukuusi on usein liiankin tavallinen ja jää siksi vähän tylsäksi, sanoo Suur.

Kultuurikeskus Vanhan Paukun pihalla joulupuu pysyy vuoden 2017 helmikuuhun asti. Teoksen on luonut kuvanveistäjä Teet Suur. Kuva: Anri Koski / Yle

Lapualta Suur kiirehtii takaisin Rakvereen. Sikäläiselle torille pystytetään taiteilijan uusinta luomusta – joulupuuta, jossa on metallia, liikkuvia osia ja vivahteita mobilesta.

– Miltä tämä uusi joulupuu näyttää, ratkeaa viikon kuluttua ensimmäisenä adventtina Rakveren torilla, sanoo salaperäinen taiteilija.

Lapualla joulupuu otetaan käyttöön joulunavausmessujen yhteydessä 19. marraskuuta. Kulttuurikeskus Vanhan Paukun pihalla se pysyy ensi vuoden helmikuun alkupuolelle asti.