Flowerpower voitti ideakilpailun – uusi asuinalue Hennalaan 2020-luvulla

Hennalan varuskunnan rakentamatonta aluetta koskeva arkkitehtikilpailu ratkesi. Kolmenkymmenen hehtaarin alueelle nousee asuntoja tuhansille ihmisille ensi vuosikymmenellä.

arkkitehtuuri
Hennalan arkkitehtikilpailun voittaja
Hennalan arkkitehtikilpailun voittaja FlowerpowerKangas ja Vuorinen Arkkitehdit Oy

Hennalan varuskunnan entinen harjoituskenttäalue aiotaan ottaa asuinkäyttöön. Alueesta järjestetyn arkkitehtikilpailun tulokset julkistettiin tänään.

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oyn ehdotuksen flowerpower. Lautakunnan puheenjohtaja, Mauri Sahi Senaatti-kiinteistöistä kiitti voittajaehdotusta ja uskoo alueen käyvän hyvin kaupaksi aikanaan.

– Voittajatyön pohjalta on hyvä lähteä kehittämään markkinakelpoista ja kaupallisesti järkevästi vaiheistettavaa suunnitelmaa.

Uusi lehti Hennalan historiassa

Voittajan julkistamistilaisuudessa puhunut kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta muistutti alueen monivaiheisesta historiasta.

Hennalan varuskunta-alueella on ollut monta isäntää viimeisen sadan vuoden aikana. Ensimmäiset kasarmit rakennettiin venäläisille 1910-luvulla, vapaussodan aikana siitä tuli vankileiri ja sen jälkeen alue palveli Suomen puolustusvoimien varuskuntana v. 2014 loppuun.

Hennalan historia heijastuu myös tulevaisuuden rakentamiseen.

Jyrki Myllyvirta

– Hennala päätyi viime vuonna vielä osaksi kansainvälisiä tapahtumiakin ja nyt voidaan kääntää uusi lehti alueen historiassa, sanoi Myllyvirta.

– On selvää, että Hennalan historia heijastuu myös tulevaisuuden rakentamiseen.

Flowerpower yhdistää luonnon ja yhteisöllisen urbaanin asumisen

Voittajaehdotus flowerpower koostuu kolmesta, kukkaa muistuttavasta rakennusryppäästä. Voittajaryhmään kuuluva arkkitehti Johanna Vuorinen kertoo, että muoto syntyi tarkan harkinnan seurauksena.

– Keskeisenä ongelmana oli luonnonläheisyyden ja kaupunkimaisuuden yhdistäminen. Nyt jokainen kortteli rajautuu toiselta puolelta katutilaan ja toiselta puolelta puistoon.

Nämä ovat ikuisia asioita lähellä ihmisluontoa.

Johanna Vuorinen

Vuorinen uskoo, että flowerpowerin rakenne kestää myös tulevaisuuden asumiselle asetettavat haasteet.

– Tämä palvelee sekä ihmisten halua olla lähellä luontoa että halua olla urbaaneja ja yhteisöllisiä. Nämä ovat ikuisia asioita lähellä ihmisluontoa.

Uusi alue nousee ensi vuosikymmenellä

Uuden alueen rakentamisesta ei ole vielä päätöksiä. Kaavoituksen ennustetaan alkavan ensi vuonna ja alue alkaa rakentua ennusteiden mukaan ensi vuosikymmenellä.

Kilpailun tavoitteiden mukaan tavoitteena on 100 000 kerrosneliömetriä eli alueelle tulee asuntoja tuhansien asukkaiden tarpeeseen.

– Flowerpowerin perusidea on pohja, josta lähdetään. Kaavoitusta täytyy sitten tämän pohjalta työstää aika paljonkin esimerkiksi rakennustyyppien ja katurakenteiden osalta, sanoo kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen Lahden kaupungilta.

– Tämä on sellainen visuaalinen kehys, jonka sisällä olevat yksityiskohdat viimeistellään myöhemmin voittajaidean suunnittelijoiden kanssa.