Päivähoidon yksityistämisestä väännetään Kemissä

Koulutuslautakunta päätyi lokakuussa kannattamaan yksityistä päivähoitoa, mutta kaupunginhallitus käytti asiassa otto-oikeuttaan. Yksityistäminen arveluttaa erityisesti vasemmistoa.

päivähoito
Ruutin päiväkoti.
Varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Rauvala haluaisi luopua epäkäytännöllisestä Ruutin päiväkodista johon pitäisi tehdä yli miljoonan euron remontti.Risto Koskinen / Yle

Lasten päivähoidon osittainen yksityistäminen jakaa päättäjien mielipiteitä Kemissä. Koulutuslautakunta päätti lokakuun lopussa ottaa käyttöön varhaiskasvatuksen palvelusetelin, mutta kaupunginhallitus käytti asiassa otto-oikeuttaan.

Lautakunnassa vasemmistoliiton Pasi Määttä ja Mikko Ekorre jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaksikon perustelujen mukaan kunnallinen peruspalvelu tulee hoitaa viranomaispalveluna, työsuhde-ehdot ja palkka ovat yksityisellä tuottajalla heikommat kuin julkisella puolella, omaisuus siirtyy veroparatiiseja käyttäville kansainvälisille pääomasijoittajille.

Lisäksi heidän mielestään kaupunki voi tehdä kuten yksityinen tuottaja eli rakentaa uuden päiväkodin ja sisällyttää pääomakulut hoitomaksuihin.

Yksityistämistä on vaikea perua

Kaupunginhallituksen otto-oikeuden käyttöä esitti vasemmistoliiton Jouko Pasoja. Kaupunginhallituksen päätökseksi tuli odottaa Kemin koulu- ja päiväkotiverkkoselvityksen valmistuminen ja selvittää muut investointi- ja rahoitusvaihtoehdot.

Päätöstä esitti demareiden Pirita Hyötylä.

– Suurin syy oli se, että meillä on valmistumassa valtavan iso ja laaja selvitys. Tuntuu hullulta erottaa yksittäinen asia siitä etukäteen. Taustalla on myös ideologista näkemystä. Yritysten on taottava voittoa. On tietenkin selvää, että ideologia ei vaaranna lasten tai henkilökunnan terveyttä, Hyötylä sanoo.

Hyötylä toteaa, että myös vasemmistopuolueet ovat kannattaneet yksityisiä palveluntuottajia esimerkiksi vanhustenpalveluissa.

– Olemme olleet palvelusetelin kannalla silloin, kun ei ole ollut muita vaihtoehtoja. Jos palveluseteli otetaan käyttöön varhaiskasvatuksessa, takaisin päin ei ole tulemista, Hyötylä muistuttaa.

Hyötylän mielestä on mahdollista, että Kemissä selvitään ilman uuden päiväkodin rakentamista.

– Kaupungissa on paljon tyhjää tilaa, hän sanoo.

Päiväkotien johtajat kannattavat yksityistämistä

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen esitti kaupunginhallitukselle, että se olisi yhtynyt lautakunnan päätökseen palvelusetelin käyttöönotosta. Virkamiehistä myös päiväkotien johtajat ovat yksityistämisen kannalla.

– Olemme päiväkodinjohtajien kanssa käsitelleet asiaa. Me olemme ehdottomasti sitä mieltä, että kiinteistökantamme on niin huonokuntoista, että tarvitsemme pikaisesti uusia kiinteistöjä ja sitä kautta kunnallista palveluntuotantoa tukemaan yksityisiä palveluntuottajia, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Rauvala.

Yksityistämistä perustellaan sillä, että se vähentäisi kaupungin investointitarvetta ja kuntalaiskyselyssä enemmistö kannatti sitä. Kuntalaiskyselyyn vastasi 464 henkilöä, joista 307 hyväksyi myös yksityisen palveluntuotannon.

Kemissä kaksi yksityistä yritystä on jo käynyt esittelemässä toimintaansa lautakunnalle. Kaupunkia ovat lähestyneet Pilke ja Touhula. Rauvalan mukaan yksityinen päiväkoti on pystyssä jo ensi elokuussa, jos asiasta päätetään tämän vuoden puolella.

Koulutuslautakunta käsittelee Kemin koulu- ja päiväkotiverkkoselvityksen ensi viikolla. Valtuuston käsittelyyn se on tarkoitus saada joulukuussa.