Onko viisikymppinen juristi jo liian vanha töihin? Näin ikä vaikuttaa työllistymiseen – "Kyllä yllätti"

Liki vuoden kestänyt työnhaku on yllättänyt lakimies Marja Saleniuksen. Yli 50-vuotiaiden tilanne on kuitenkin hieman helpottumassa.

työllisyys
Marja Salenius
Marja Salenius toivoo, että työnantajat eivät pitäisi 50 vuotta täyttäneen palkkaamista riskinä. Joukosta voi löytyä todellisia helmiä.Matti Hämäläinen / Yle

Marja Saleniuksen pitkä työura katkesi viime kesänä. Kun kaksi vakuutusyhtiötä löi hynttyyt yhteen, Marja osasi varautua siihen, että kaikilla eivät työt jatku. Hän aloittikin uuden työn etsimisen jo vajaat vuosi sitten.

Oikeustieteellistä tutkintoa on pidetty hyvänä valttina työmarkkinoilla, joten tilanne hämmentää tammikuussa 50 vuotta täyttänyttä, tiukkoihin tilanteisiin tottunutta naista.

– Kyllä yllätti. Vähän on tullut sellainen olo, kun en ole haastatteluihin päässyt, vaikka olen hakemuksia lähettänyt oikein urakalla, että olenko liian vanha.

Omien kontaktiensa avulla hän on käynyt kolmessa haastattelussa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Korkeasti koulutetut työllistyvät työpaikan menetyksen jälkeen uudelleen muita nopeammin, mutta iän myötä koulutuksen arvo työnantajien silmissä laskee. Mahdollisuudet löytää uusi työpaikka vuoden aikana romahtavat 57-58-vuotiailla. Yli 60-vuotiaista vain muutama prosentti onnistuu vuoden sisällä työllistymään uudelleen.

Marja Salenius toivoo, että työnantajat eivät automaattisesti pitäisi 50 vuotta täyttäneitä jonkinlaisena riskinä. Fyysinen ja psyykkinen kunto ja työkyky eivät hänen mielestään ole iästä kiinni.

Meissä on paljon potentiaalia.

Marja Salenius

– Minun mielestäni olisi hyvä, että unohdettaisiin kokonaan nimet, sukupuolet ja syntymäajat. Katsottaisiin osaamista ja taustaa, ja otettaisiin rohkeasti sinne haastatteluun. Sieltä voi löytyä todellinen helmi. Meissä on paljon potentiaalia.

Työnantajat pelkäävät kuluja

Työllistymistä vaikeuttavat mekanismit, joiden on tarkoitus suojata ikääntyviä työpaikan tai työkyvyn menetykseltä.

Isolle työnantajalle yli 56-vuotiaan työntekijän irtisanominen voi tulla kalliiksi, jos uutta työtä ei löydy. Suuri yritys voi joutua maksamaan irtisanotun työttömyysturvaa jopa useita vuosia. Jos työntekijä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, viimeinen työnantaja voi joutua maksumieheksi. Iän myötä työkyvyttömyyden riski kasvaa.

Monimutkaisessa työkyvyttömyyseläkejärjestelmässä on useita maksuluokkia muun muassa työnantajan koon mukaan.

Ne ovat hirvittävän monimutkaisia järjestelmiä.

Tarja Filatov

Suurin lasku työkyvyttömyyseläkkeen työnantajan omavastuusta lankeaa isoille työnantajille. Työ- ja elinkeinoministeriössä arvioidaan, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä maksumieheksi joutumista pelätään kuitenkin eniten.

– Ne ovat hirvittävän monimutkaisia järjestelmiä. Vaikka uskallan väittää olevani aika kovan luokan ammattilainen, niin kyllä minäkin taulukon eteeni tarvitsen, ennen kuin uskallan sanoa, että kuka maksaa ja minkä verran, huokaa eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.).

Maksutaakan jakoa harkittava uudelleen

Tarja Filatovin mielestä työkyvyttömyyseläkejärjestelmää pitäisi päivittää. Aikanaan ajateltiin, että työnantaja pitää huolta työntekijästä koko työuran ajan ja panostaa työkykyyn ja terveyteen.

Tarja Filatov
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatovin mielestä yli 50 vuotiaiden työllistymisen esteitä pitää karsia.Yle

– Maailma on muuttunut. Meillä ei enää ole juurikaan sellaisia työpaikkoja, että mennään isoon firmaan työuran alkuvaiheessa, ja jäädään sieltä sitten eläkkeelle.

– Nyt kun ei ole näitä työuran mittaisia yksittäisiä työpaikkoja, niin pitäisi miettiä, että toimivatko nämä kannustimet ja maksutaakan jako enää oikealla tavalla.

Filatovin mielestä eduskunnan pitäisi tehdä tämä yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja tutkijoiden kanssa.

Maailma on muuttunut.

Tarja Filatov

Suurin este yli 50-vuotiaiden työllistymisessä ovat Filatovin mielestä kuitenkin asenteet. Hän korostaa, että lähes kaikenikäisten palkkaamiseen sisältyy joitakin riskejä.

Filatovia harmittaa, että yli 50-vuotiaiden kohdalla mahdolliset riskit korostuvat ja monet heidän vahvuuksistaan unohdetaan.

Valoa tunnelin päässä

Pientä valoa yli viisikymppistenkin tilanteeseen on jo lähiaikoina luvassa. Työttömyys lähti laskuun kesäkuussa ja nuorempien ikäluokkien työllisyys parani.

Kun alkaa tulla hyviä uutisia, se alkaa rohkaista muitakin työnantajia työllistämään.

Marja Salenius

– Ikääntyneillä on pitkäkestoista työttömyyttä ja siellä ei ole vielä tilanne kääntynyt. Mutta kyllä näyttää siltä, että sielläkin käänne on aivan käsillä, sanoo tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Se olisi tosi hieno asia. Siitähän tulee lumipalloefekti. Kun alkaa tulla hyviä uutisia, se alkaa rohkaista muitakin työnantajia työllistämään, iloitsee Marja Salenius.

Tutkinto voi olla myös rasite

Marja Salenius on tähän asti hakenut työpaikkoja, jotka hänen mielestään vastaavat hänen osaamistaan.

– En ole ollenkaan kranttu, olen hakenut laajalta alueelta, en ole keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Olen myös hakenut eri toimialoilta, en vain sieltä mistä olen lähtöisin.

En ole ollenkaan kranttu.

Marja Salenius

Mikäli omaa koulutusta ja osaamista vastaavaa työpaikkaa ei löydy, muutkin työt kelpaavat.

– Toisaalta kun hakee laajasti, niin juristin tutkinto voi siinä mielessä olla rasite, että sitten on liian koulutettu johonkin muuhun tehtävään.

Juttua muokattu 21.11.2016 klo 18.40

Virke: Jos työntekijä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, joutuu viimeinen työnantaja taas maksumieheksi.

Muutettu muotoon: Jos työntekijä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, viimeinen työnantaja voi joutua maksumieheksi.