Japanin pääministeristä tulee Trumpin ensimmäinen ulkomainen vieras

Trumpin kampanjapuheet herättävät Japanissa pelkoa turvallisuuspolitiikan mullistumisesta.

Yhdysvallat
Shinzo Abe
Shinzo AbeFranck Robichon / EPA

Japanin pääministeri Shinzo Abe on Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin ensimmäinen ulkomainen johtajavieras. Abe tapaa Trumpin torstai-iltana tämän pilvenpiirtäjässä New Yorkin Manhattanilla.

– Minulle on kunnia tavata Trump ennen muita valtionpäämiehiä. Haluan keskustella hänen kanssaan tulevaisuudentoiveistamme, Abe sanoi lehdistötilaisuudessa ennen Yhdysvaltain-lentoaan.

Vierailulta odotetaan vihjettä siitä, mitä Trump todella aikoo tehdä Yhdysvaltain ja Japanin pitkäaikaiselle turvallisuusyhteistyölle.

Trump on uhannut vetää joukkoja Japanista

Japanin ja Yhdysvaltain liitto on Japanin turvallisuuden kulmakivi, Abe korosti. Liitto toimii vain, jos kumppanien välillä on luottamusta, hän lisäsi.

– Haluan rakentaa luottamusta Trumpin kanssa ja tehdä yhteistyötä käsi kädessä maailman rauhan ja turvallisuuden hyväksi, Abe sanoi.

Trump väläyttii vaalikampanjansa aikana, että Yhdysvallat saattaa vetää joukkojaan Japanista ja Etelä-Koreasta, elleivät ne ala maksaa nykyistä enemmän Yhdysvaltain kustannuksista.

Trump on sanonut myös, että Yhdysvalloille voisi olla eduksi, jos sen aasialaisilla kumppaneilla olisi oma ydinaseistus.

Lähteet: AFP, Reuters, AP