"Saamelaiskäräjät on tehnyt oikein, kantelu on ainoa oikea tie" - Saamelaiskäräjät kanteli oikeuskanslerille ministeriön menettelyistä

Utsjokelainen Veikko Guttorm näkee, että Saamelaiskäräjien kantelu maa- ja metsätalousministeriön menettelytavoista Tenon sopimuksen valmistelutyössä, on ainoa oikea tapa yrittää edistää asiaa. Hänen mielestään Saamelaiskäräjät on toiminut täysin oikein.

Suomen saamelaiskäräjät
Veikko Guttorm
Vesa Toppari / Yle

Vanhan Tenon kalajastan mielestä on surullista, jos nykyinen muoto Tenon sopimuksesta hyväksytään. Se tulisi olemaan hänen mielestään perinteisen elinkeinon loppu.

– Se on tietenkin surullista, että Tenon sopimusta ollaan hyväksymässä nykyisessä muodossaan. Se on suuri menetys Utsjoen verkkokalastajille ja myös kaikille muille kalastajille. Siinä hajotetaan perinteinen pyynti ja kalastustaito. Sen jälkeen, jos näin käy, sen voi jo unohtaa. Sen aika on silloin ohi, sanoo Veikko Guttorm.

Hänen mielestään on hyvä, että Saamelaiskäräjät ovat tehnyt kantelun asiasta.

– Se on aivan oikein. Niin Saamelaiskäräjien piti menetellä. Se oli ainoa tie, että kantelee asiasta. Meidän pitää sitten katsoa, mitä se tuo tullessaan.

Olivat pyytäneet vuoden mietintäaikaa - Norja hylkäsi

Guttorm kertoo, että he olivat pyytäneet vuoden mietintäaikaa, mutta Norjan pääministeri hylkäsi pyynnön.

– Me pyysimme vuoden lisäaikaa miettiä ja sovitella kalan pyyntiä silloin, kun neuvottelut olivat loppupuolella. Norjan pääministeri tapasi Suomen pääministerin Ahvenmaalla, niin silloin hän hylkäsi sen. Hän sanoi, että nyt on jo tarpeeksi neuvoteltu, he sulkevat asian ja Sipilä joutui myöntymään siihen, kertoo Veikko Guttorm.

Kalastuslupien myymisen vähentäminen olisi hyvä verkostelijoille, mutta huono turismille

Uuden sopimuksen mukaan saisi myydä enään 22 000 vuorokausilupaa. Se olisi Guttormin mukaan turistiyrittäjille huono, mutta verkkokalastajille siitä olisi hyötyä.

Veikko Guttorm
Veikko Guttorm kalastaa verkoilla.Vesa Toppari / Yle

– Se on tietenkin heille ikävää, jotka palvelevat turisteja ja tienaavat vähän taskurahaa, heille se on ikävämpää. Mutta sitten taas tälläisille tavallisille kalastajille, niin kuin minulle, joka verkoilla kalastan, niin siitä olisi hyötyä, kun ei olisi niin paljon turisteja joella.

Sopimuksen kumoaminen olisi suuri teko perinteen puolesta

Veikko Guttorm pitäisi sitä suurena tekona perinteisen osaamisen edistämisen puolesta, jos sopimus kumottaisiin.

– Jos Saamelaiskäräjät siinä onnistuisi, että voisi kumota sopimuksen voimaantulemisen, niin sehän olisi silloin hyvä esimerkki. Saamelaiskäräjät olisivat silloin tehneet suuren työn Tenon saamelaisten, perinteisen kalastuksen ja osaamisen eteen, jos Saamelaiskäräjät kykenisi tällä kanteella kumoamaan nykyisen sopimuksen.