1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joulutarina

Joulunäytelmäperinne palaa Rovaniemen teatteriin

Teatterinjohtaja Kari Väänänen halusi tuoda Lappia-taloon takaisin 1990-luvun perinteen vuosittaisista joulunäytelmistä. Joulutarina -näytelmää pääsee katsomaan myös uudenvuoden aattona ja joulun välipäivinä.

Joulutarina
Joulutarina kertoo vuosisatojen takaisesta Lapista ja orvon Nikolaksen kasvusta joulupukiksi.
Joulutarina kertoo vuosisatojen takaisesta Lapista ja orvon Nikolaksen kasvusta joulupukiksi.Rovaniemen Teatteri

Perinteinen joulunäytelmä palaa Rovaniemen teatteriin Joulutarinan muodossa. Kari Väänänen käsikirjoitti näytelmän Marko Leinon romaaniin ja Juha Wuolijoen elokuvaan pohjautuen. Väänäselle tarina on tuttu. Hän teki Wuolijoen elokuvassa puuseppämestari Iisakin roolin.

– Se on pohjoinen tarina ja jotenkin kuuluu tänne, näytelmän ohjaaja Väänänen perustelee Joulutarinan tuomista Rovaniemen teatterin lavalle.

Rovaniemen Teatteri tekee Joulutarinasta näytelmän ensimmäisenä teatterina Suomessa. Komeasti lavastettu ja paljon musiikkia sisältävä näytelmä on iso ponnistus. Mukana on lähes 40 teatterilaista sekä Rimpparemmin koreografi, tanssijat ja muusikot. Lisäksi näytelmään on valikoitunut koe-esiintymisten kautta avustajia muun muassa Lapin urheiluopiston tanssilinjalta ja Lapin nuorisoseurojen teatterikoulun harrastajaryhmistä.

Ihmiset tulivat kysymään, milloin me saadaan se joulunäytelmä takaisin.

Teatterinjohtaja Kari Väänänen

Teatterinjohtaja Kari Väänänen haluaa tuoda Joulutarinan myötä ohjelmistoon enemmän perheteatteria ja palauttaa Lappia-taloon 1990-luvun perinteen vuosittaisista joulunäytelmistä.

– Ihmiset tulivat tuolla kadulla kysymään, että milloin me saadaan se joulunäytelmä takaisin. Tämähän tulee pyörimään kolme seuraavaa vuotta joulunaikaan adventista loppiaiseen. Tarkoitus on, että Rovaniemelle saadaan esitys, josta toivottavasti muodostuu joka jouluinen traditio perheille.

Joulutarina-näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus ovat Kari Väänäsen, koreografiat Matti Paloniemen ja sävellykset Minna Siitosen. Esityksen puvut on suunnitellut Elina Vasko, lavastuksen Minna Kauhanen ja maskit sekä peruukit Kaisa Mylläri. Joulutarina on ensi-iltassa perjantaina 25. marraskuuta ja sitä esitetään loppiaisviikolle 5. tammikuuta saakka.

Lue seuraavaksi