1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietokirjallisuus

Tietokirjat haraavat laskevia myyntitilastoja vastaan – "Imevät edelleen ostajia puoleensa"

Esimerkiksi aikuisten värityskirjat ovat pitäneet tietokirjojen myyntilukuja positiivisina. Tietokirjailijoilla Robert Brantbergillä ja Katariina Vuorella riittäisi töitä enemmän kuin he ehtivät tekemään.

Aikuisten värityskirjat lasketaan tietokirjoiksi. Kuva: Antti Laakso / Yle

Kirjamyyntitilastojen usean vuoden ajan kestänyt lasku herättää kysymyksen, onko perinteisellä kovakantisella enää tulevaisuutta.

Eräs kirjallisuudenlaji pistää kuitenkin kampoihin tälle laskusuhdanteelle. Tietokirjojen myynnin lasku on Suomen Kustannusyhdistyksen vuoden 2015 tilastojen mukaan taittumassa.

Myös oululaiset tietokirjailijat Robert Brantberg sekä Katariina Vuori uskovat paperisten kirjojen pitävän pintansa sähköistyvässä maailmassa.

– Esimerkiksi aikuisten värityskirjat vaikuttavat tietokirjojen myyntiin, sillä nehän lasketaan tietokirjoiksi. Uskon fyysisten kirjojen edelleen imevän ostajia puoleensa, Vuori vakuuttaa.

"Nyt sillä äijällä on aikaa"

Tietokirjojen suosiosta kertoo jotain myös se, että muun muassa ruoanvalmistuksesta kirjoittavalla Vuorella sekä sotahistoriaan erikoistuneella Brantbergillä olisi enemmän töitä tarjolla kuin he ehtivät niitä tehdä.

Oikeastaan hävettää että minun vanhana freelancer-toimittajana ja kirjailijana pitää kieltäytyä jutuista.

Robert Brantberg

– Kun siirryin eläkkeelle 2013, kustantajat varmaan tuumivat, "nyt sillä äijällä on aikaa". Oikeastaan hävettää että minun vanhana freelancer-toimittajana ja kirjailijana pitää kieltäytyä jutuista. Eikö ole aika kaameaa, seuraavana vuonna jo kolmannenkymmenennen kirjansa julkaiseva Brantberg nauraa.

Vuorellakin on työn alla useampi kirja yhtä aikaa.

– Tällä hetkellä on yksi kustantajan tilaama kirja työn alla. Nyt on myös viimeisillään köyhyys-aiheinen kirja. Ehkä se on jatkumoa sille että minullakin on taustaa toimittajantyöstä. Sieltä varmaan poikii sellainen yhteiskunnallisiin aiheisiin pureutuminen, Vuori tuumaa.

Hemingway-tyyppiset kirjailijat harvassa

Tekniikan kehittyminen ja kirjamyyntitilastojen heilahtelu eivät poista sitä tosiseikkaa, että kirjoittaminen on kovaa, pitkäjänteisyyttä vaativaa työtä.

– Olen aamuvirkku, joten kuudelta rupean kirjoittamaan. Se on yksinäistä hommaa, Brantberg kertoo.

– Työpäivät vähän vaihtelee. Minullakin on sellainen rutiininomainen tapa kirjoittaa. Lapset menee kouluun, minä alan kirjoittamaan siihen saakka kunnes haen lapset koulusta. Se on aika takapuolivoittoista työtä, Vuori nauraa.

Se on aika takapuolivoittoista työtä.

Katariina Vuori

Kirjan kirjoittaminen on antoisaa työtä mutta romantisointiin on turha sortua. Teosten rustaaminen on tarkkaa touhua.

– Hirveän vähän on nykyään kirjailijoita jotka olisivat sellaisia Hemingway-tyyppisiä että kirjoita humalassa ja editoi selvinpäin. Kyllä melko monet ovat järjestelmällisiä, hieman kuin kahdeksasta neljään -työläiset, Vuori toteaa.

Tarkkuutta vaatii myös taustatiedon keruu, joka on avain onnistuneen tietokirjan syntyyn. Yksittäisen kirjan tekemiseen menee enemmän kuin vuosi.

– Jos tekee sotahistoriaan tietokirjan niin siihen menee vuoden taustatyöt ja sitten se kirjoittaminen vie puoli vuotta sen päälle, Brantberg laskee.