Raskaan sarjan maailmanmestari Valujev saapuu jääpalloturnaukseen – "Menee hän minne vain, ihmisiä on ympärillä"

Nyrkkeilylegenda ja Putinin puolueen poliitikko Nikolai Valujev kunnioittaa veteraanien jääpalloturnausta läsnäolollaan.

jääpallo
Nikolai Valujev.
EPA

Jääpallon veteraaniturnaus saa katsomoon arvovaltaisia urheilun ystäviä. Nyrkkeilyn raskaan sarjan kaksinkertainen maailmanmestari ja Venäjän duuman jäsen Nikolai Valujev saapuu vaimoineen viikonlopuksi Lappeenrantaan.

43-vuotias Valujev on Venäjällä supertähti.

– Menee hän Venäjälle minne vain, ihmisiä on ympärillä. Hän on ihan järkyttävän suuri julkkis, onhan hän sentään raskaan sarjan maailmanmestari, Leo Segerman turnauksen järjestävästä Veiterästä kertoo.

Idän peto on kookkain raskaan sarjan mestari

Valujev voitti WBA-liiton mestaruuden ensimmäisen kerran vuonna 2005. "The Beast from the East" oli tuolloin ensimmäinen venäläinen raskaan sarjan maailmanmestari ja samalla pisin (213 cm) ja painavin (149 kg) tittelin voittanut.

Hän menetti tittelin vuonna 2007, ja voitti sen vuoden kuluttua takaisin. Vuonna 2009 Valujevin oli määrä puolustaa mestaruuttaan Helsingissä, mutta ottelu peruttiin ja mestari sai pitää tittelinsä ottelematta.

– Häntä pidetään hyvin mukavana ja sympaattisena heppuna. Nyrkkeilypiireissä hän on todella arvostettu. Valujev ei lähtenyt valitsemaan vastustajiaan eikä otellut sopumatseja, kuvailee lappeerantalaisen nyrkkeilyseura K. O. Clubin puheenjohtaja Mika Riikonen.

Riikonen pitää Valujevia kovana nyrkkeilijänä, mutta muistuttaa ukranalaisten Klytškon veljesten olevan omassa sarjassaan.

Vuonna 2009 päättyneellä ammattilaisurallaan Valujev otteli 53 ottelua, ja voitti niistä kahta lukuun ottamatta kaikki. Voitoista 33 kappaletta on tullut tyrmäyksellä.

Vuonna 2011 Valujev valittiin Venäjän duumaan, jossa hän edustaa keskisiperialaista Kemerovon kaupunkia. Kemerovo on yksi Venäjän jääpallon superliigan kaupungeista. Valujev edustaa presidentti Vladimir Putinin puoluetta Yhtenäistä Venäjää.

Jääpallon suuri ystävä

– Valujev on kymmenen vuoden aikana käynyt katsomassa lähes kaikki jääpalloturnaukset. Lappeenrantaan hän tulee vapaa-ajan matkallaan, koska haluaa kunnioittaa veteraanitapahtumaa, kertoo Segerman.

Valujev on vaikuttanut myös Venäjän jääpallomaajoukkueen ja jääpalloliiton organisaatioissa.

Jääpallo on Venäjällä hyvin suosittu laji.

– Joissain kaupungeissa jääpallo on suurin laji. Halleihin mahtuu 10 000 - 20 000 ihmistä, ja finaalit pitää pelata stadionilla, Segerman valottaa.

Venäläiset pitävät turnauksesta olosuhteista huolimatta

Kuudetta kertaa järjestettävässä ikämiesjääpallon Maailman Cup -turnauksessa suuri osa venäläisiä joukkueita. Pelaamassa on myös aikansa paras jääpalloilija, venäläinen Valeri Gratšov.

Segerman moittii turnauksen heikkoja olosuhteita, joille venäläiset naureskelevat.

- Venäläiset kuitenkin pitävät siitä, että pidämme heistä hyvää huolta. Sana on kiirinyt Venäjällä, Segerman kertoo.

Valujev seuraa turnauksen otteluita lauantaina ja sunnuntaina.