Lennokki oli osua matkustajakoneeseen Lontoon keskustan yllä – tuuri pelasti

Lennokit ovat kasvava turvallisuusuhka, koska niiden halventunut hinta lisää niiden määrää ja lennättäjät suhtautuvat sääntöihin leväperäisesti.

lentoturvallisuus
Mies ottaa kännykkäkuvaa verkon takana kohoavasta lennokista.
Messuvieras kuvasi häkissä kaarrellutta lennokkia syyskuuss Kölnissä Saksassa.Mauritz Antin / EPA

Britanniassa sattui tammi-lokakuussa neljä vakavaa tilannetta, joissa lennokki oli osua matkustajakoneeseen, kertoo tuore viranomaisraportti. Kaikkiaan lennokkeja havaittiin lentokoneista 56 kertaa, kun koko viime vuoden luku oli 29 ja toissa vuoden kuusi.

Raportoiduista tapauksista pahin sattui heinäkuussa. Lontoon Heathrow'n lentokenttää lähestyneen Airbus-320-matkustajakoneen lentäjä havaitsi puolimetrisen lennokin ohjaamon oikeanpuoleisen ikkunan lähellä.

150-paikkainen kone oli runsaan puolentoista kilometrin korkeudessa Lontoon uuden maamerkin Shard-pilvenpiirtäjän yllä.

UK Airprox Board (siirryt toiseen palveluun) -lentoturvallisuusviranomaisen raportin mukaan törmäys oli todella lähellä ja siltä vältyttiin vain hyvällä onnella, sillä lentäjä ei ehtinyt reagoida. Miehistö arvioi, että lennokki luultavasti kulki koneen siiven ja korkeusvakaimen välistä, raportti kertoo.

Vain viisi metriä väliä

Niin ikään heinäkuisessa tapauksessa lennokin oli saada siipeensä Liverpoolin lentokenttää lähestynyt A-319. Kapteenin mukaan siivenkärjen ja lennokin väliin jäi viisi metriä.

Toisen A-319-koneen lentäjä havaitsi lennokin sadan metrin päässä lähestyessään Heathrow'ta. Lentäjä sanoi, ettei havainnosta voinut erehtyä: hänen pojallaan oli täsmälleen samanlainen lennokki.

Neljäs tapaus sattui lähellä Oxfordia. Lentäjä kertoi joutuneensa kaartamaan 30 astetta väistääkseen lennokin.

Valvonta on todella vaikeaa

Britannian lentoturvallisuutta säätelevän lain mukaan lennokeilla ei ole asiaa lentokoneiden, helikoptereiden tai lentokenttien läheisyyteen. Lennättäjän on myös nähtävä laitteensa kaiken aikaa.

Lennokki on ohjattavissa jopa viiden kilometrin korkeuteen, vaikka ihmisen silmä näkee yleensä enintään 120 metriin. Esimerkiksi Shardin yllä seikkaillut lennokki ei mitenkään voinut olla lennättäjänsä näkyvillä.

Ellei sääntöjen rikkojia saada verekseltään kiinni, juuri mitään ei ole tehtävissä, raportissa todetaan.

Britannian lennokkien määrästä ei ole selvyyttä, sillä pieniä yksityisiä lennokkeja ei tarvitse rekisteröidä. Luvun ennakoidaan joka tapauksessa kasvavan edelleen, koska laitteiden hinnat ovat laskussa ja niiden ohjaamisesta on tullut yhä helpompaa.

Lähteet: AP, Yle