1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisiylijohtaja: Verkkorikollisuus vaatii poliisilta eniten

Tekijät ja palvelimet ovat ulkomailla, mutta rikokset tehdään Suomessa. Tutkinta on monimutkaista.

poliisi
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.Nella Nuora / Yle

Verkkorikollisuus aiheuttaa suurimmat haasteet poliisin työlle tulevaisuudessa, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Rikosten määrät ovat laskeneet, mutta niiden tutkinta on monimutkaistunut.

Poliisin on oltava ajassa kiinni ja kyettävä tutkia rikoksia, joita tehdään verkossa.

Seppo Kolehmainen

– Esimerkiksi viime vuoden tilastoissa lievissä nettipetoksissa oli kasvua 187 prosenttia. Poliisin on oltava ajassa kiinni, ja kyettävä tutkimaan rikoksia, joita tehdään verkossa, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen pohtii, että nykypäivänä digitalisaation myötä rikollisuudella ei ole rajoja. Tekijät ja palvelimet ovat ulkomailla ja rikos tehdään Suomessa.

– Tapaukset vaativat kansainvälistä oikeusapua ja eri viranomaisten ja poliisien yhteistyötä. Enää ei ole helppoja tehtäviä hoidettavana, kertoo Kolehmainen.

Poliisi selviytyy tehtävistään äärirajoilla

Poliisin 200-vuotisjuhlien kunniaksi poliisipartioita on nähty tavallista enemmän Turun katukuvassa. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tietää, että kansalaiset pitävät siitä, että poliisi on tavattavissa lähellä.

– On tietysti yhteiskunnallekin paljon halvempaa torjua rikollisuutta ennakolta kuin tutkia rikoksia kalliisti, myöntää Kolehmainen.

Pystymme takaamaan vielä kohtuullisen hyvän turvallisuustilanteen.

Seppo Kolehmainen

Lisää katupartiointia Kolehmainen ei kuitenkaan lupaa, sillä poliisi kamppailee resurssipulan kanssa. Poliiseja on nyt 7 200 ja yhtään vähemmän heitä ei Kolehmaisen mukaan voi olla.

– Poliisilla on tällä hetkellä sellaiset voimavarat käytössä, että pystymme takaamaan vielä kohtuullisen hyvän turvallisuustilanteen. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset tietysti aiheuttavat uusia vaatimuksia poliisille, kertoo Kolehmainen.

Turvattomia riittää

Lokakuussa julkaistun poliisibarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 96 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin. Suomi on maailman turvallisimpia maita. Silti jotkut kansalaiset tuntevat olonsa turvattomaksi.

Jos kansalainen tuntee turvattomuutta, se on hänelle aito tunne.

Seppo Kolehmainen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi, että turvattomuuden tunteen taustalla voi olla terrorismin pelko.

– Meidän on varauduttava terroristiseen iskuun Suomessa, mutta pelkoon ei ole aihetta. Turvallisuusviranomaiset ja poliisi tekevät parhaansa ennaltaehkäistäkseen iskut. Jos kansalainen tuntee turvattomuutta, se on hänelle aito tunne. Sitäkään ei voi väheksyä, kertoo Kolehmainen.

Poliisiylijohtajan mielestä viranomaisten on luotava uskoa siihen, että poliisilla on kyky turvata kansalaisten turvallisuus. Hän uskoo, että näin tänä päivänä Suomessa on.

Lue seuraavaksi