Tuhopolttaja vei ylivieskalaisilta rakkaan kirkon - nyt Helsingistä saadut lahjoitusurut soivat uutta toivoa

Ylivieskan seurakunnan saamat lahjoitusurut on saatu käyttökuntoon Marian seurakuntakodissa. Helsingin Mikaelin seurakunnan lahjoittamat urut säestävät jo lähipäivinä alkavia virsi-iltoja ja joulujuhlia.

Kotimaa
Urkuasentaja Kalevi Raitia puhdisti 500 pilliä ennen niiden asentamista paikolleen.
Urkuasentaja Kalevi Raitia puhdisti 500 pilliä ennen niiden asentamista paikolleen.Salla Laurila / Yle

Kalajoen rantatörmää 1700-luvulta asti kaunistanut Ylivieskan puukirkko tuhoutui urkuineen ja irtaimistoineen lankalauantaina sytytetyssä palossa.

Teon tunnustanut pohjoispohjalainen nuori mies saatiin nopeasti kiinni valvontakameroiden ansiosta.

Ylivieskan seurakunnan kanttori Eeva Korhonen kertoo, että tuhoutuneet urut olivat paljon nyt lahjoituksena saatuja suuremmat, 35-äänikertaiset.

Uuden kirkon suunnittelu on alkanut arkkitehtikilpailulla. Monien ylivieskalaisten toiveena olisi juuri samanlainen kirkko kuin palanut oli.

Urut saisivat Eeva Korhosen mielestä olla jopa hieman suuremmat kuin poltetussa kirkossa oli.

Lahjoitetut urut tulevat suureen tarpeeseen

Ylivieskan seurakunta saa lahjoitetuista uruista uutta toivoa. Marian seurakuntakodin salissa vieraili jo asennusten aikana seurakuntalaisia kyselemässä, milloin urut saadaan käyttöön.

Kyllähän uruista saa juhlavat soundit, aivan erilaiset kuin pianosta.

Eeva Korhonen

Hankinta-arvoltaan noin 150 000 euron urut soivat jo lähipäivinä Marian seurakuntakodin salissa erilaisissa adventtiajan tilaisuuksissa. Käyttöönottokonsertti järjestetään perjantai-iltana 2. joulukuuta.

Ammattilaiset arvostavat lahjoitettuja urkuja. Ne koostuvat 500 pillistä. Sormiossa äänikertoja on kahdeksan ja jalkiossakin kaksi. Lisäksi ne istuvat kauniisti ja sopusointuisesti puupintaiseen Marian saliin.

Kanttori Eeva Korhosen mukaan urut ovat kirkollisten tapahtumien ykkössoitin.

– Kyllähän uruista saa juhlavat soundit, aivan erilaiset kuin pianosta, Korhonen perustelee.

– Meillä on onneksi ollut toiset urut Suvannon kappelissa, missä ollemme viettäneet jumalanpalveluksia.

Mellunmäen seurakuntakeskuksen paikalle asuntoja

Itä-Helsingin Mellunmäessä pois lahjoitettuja urkuja ei enää tarvittu. Ostoskeskuksen yhteydessä sijainneen seurakuntakeskuksen paikalle rakennetaan kerrostaloalue.

Urkuasentajat Kalevi Raitia ja Seppo Heikkilä Kangasalta pitävät lahjoitettuja urkuja kokoonsa nähden erinomaisina. Urkumiehet kertovat Ylivieskan asennustöiden sujuneen ongelmitta ja tavoiteaikataulussa.

Urkuja valmistetaan Suomessa enää kolmessa paikassa.

Kalevi Raitia

– Palikat menivät kasaan juuri niin kuin oli tarkoituskin, Heikkilä iloitsee.

Harvinaisen ammatin harjoittajia on Suomessa Kalevi Raitian mukaan vähän, vain vajaat parikymmentä. He kiertävät Suomea myös puhdistamassa ja huoltamassa käytössä olevia urkuja.

– Uusia urkuja tilataan usein ulkomailta, erityisesti Pohjoismaista, Saksasta ja Alankomaista. Urkuja valmistetaan Suomessa enää kolmessa paikassa: Urkurakentamo Martti Porthan, Sotkamon Urkurakentajat ja Urkurakentamo Veikko Virtanen, Raitia muistelee.