Miksi koko Suomi seuraa nyt Saara Aaltoa? Kysy asiantuntijoilta!

Fanikulttuurin tutkija, pop-kriitikko ja Uuden musiikin kilpailun kommentaattori pohtivat Ylen live-chatissa tänään kello 12 alkaen, mistä Saara Aalto-ilmiössä on kyse.

Saara Aalto esitti Britannian X Factor -kilpailussa viime lauantaina Donna Summerin diskohitin No More Tears (Enough is Enough). Kuva: AOP

Tänä syksynä suomalaiset tuntuvat villiintyneen Saara Aallosta. Suomalaislaulaja on edennyt Britannian X Factor -kisassa kuuden parhaan joukkoon ja tänä viikonloppuna selviää, jatkuuko menestys.

Miksi Aallon menestyminen brittiläisessä laulukilpailussa kiinnostaa meitä niin paljon? Kolme asiantuntijaa pohtii kysymystä tänään kello 12–13 Ylen live-chatissa.

Voit esittää asiantuntijoille kysymyksiä Saara Aalto-ilmiöstä alla olevalla kaavakkeella tai osallistua suoraan chat-keskusteluun kello 12 alkaen.

Keskustelemassa ovat fanikulttuurin tutkija Janne Poikolainen, toimittaja ja pop-kriitikko Oskari Onninen sekä tuottaja ja Uuden musiikin kilpailun kommentaattori Mikko Silvennoinen. Näin keskustelijat kuvaavat omaa suhtautumistaan Saara Aalto -ilmiöön:

Fanikulttuurin tutkija Janne Poikolainen:

Fanikulttuurin tutkija Janne Poikolainen Kuva: Janne Poikolainen

Minua kiinnostaa Aallossa erityisesti se, miten hänestä on X Factorin myötä muotoutunut suomalaisille suoranainen kansallinen symboli: tähti, joka ei edusta kilpailussa ainoastaan itseään vaan myös Suomea ja suomalaisuutta.

Kyse ei toisin sanoen ole enää vain Saara Aallon vaan myös Suomen menestyksestä. Suomi on maailman ja Euroopankin mittakaavassa pieni maa, ja suomalaiset ovat aina innostuneet siitä, kun maatamme on onnistuttu viemään ”maailmankartalle”.

Toki ilmiön mittavuutta ovat kasvattaneet myös internet ja sosiaalinen media, jotka ovat lisänneet Aallon näkyvyyttä ja tunnettuutta suomalaisten keskuudessa merkittävästi.

Facebookin kaltaiset palvelut ovat omiaan luomaan fani-ilmiöihin tyypillisesti liittyvää ja niiden vetovoimaa lisäävää yhteisöllisyyden tunnetta. Musiikkiin ja kilpailuun liittyvä ilo, innostus ja jännitys on aina hieman kutkuttavampaa, kun sen voi jakaa jonkun toisen – tai jopa koko kansakunnan – kanssa.

Toimittaja ja pop-kriitikko Oskari Onninen:

Toimittaja ja pop-kriitikko Oskari Onninen Kuva: Jussi Särkilahti / Ylioppilaslehti

Saara Aalto -ilmiö on median niin kutsutun "Suomi mainittu" -fiksaation massiivisin koskaan nähty muoto. Kun suomalainen pärjää maailmalla, se on riittävä uutisaihe jo sinänsä, jolloin kummempaa analyysiä ei tarvita.

Jos ajattelee, millainen kansallinen mediaspektaakkeli ollaan saatu rakennettua sen ympärille, että suomalainen on kuuden parhaan joukossa television kykykilpailussa, niin kyllähän se hieman koomiselta tuntuu.

Tuottaja ja UMK:n kommentaattori Mikko Silvennoinen:

Tuottaja ja Uuden musiikin kilpailun kommentaattori Mikko Silvennoinen Kuva: Yle / Jukka Lintinen

Olen fanittanut Saara Aallon ääntä jo vuosikymmenen, mutta kaipasin pitkään rosoa täydellisen Disney-prinsessan imagoon. Särmää syntyi, kun Aalto tuli kaapista, ajeli toisen ohimonsa kaljuksi ja osallistui viime keväänä UMK-kilpailuun.

Uskon, että supertähteyteen vaaditaan enää vain hyviä biisejä ja rohkeutta olla epätäydellinenkin.

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoille alla olevalla kaavakkeella. Käytä vain etunimeäsi tai nimimerkkiä, emme julkaise koko nimellä lähetettyjä kysymyksiä. Varsinainen chat alkaa klo 12. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Siirry chat-keskusteluun täältä.