Video: Korkeakouluissa uskotaan sopuun Tampere3 -hankkeessa: "Vielä ei heitetä kirvestä kaivoon"

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan ilman tamperelaisten korkeakoulujen aitoa halua Tampere3 -hankkeessa ei päästä eteenpäin. Tamperelaiskorkeakouluissa uskotaan ainakin jonkinlaisen sovun löytyvän.

korkeakoulut
Yle Uutiset Pirkanmaa: Tampere3 vastatuulessa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Tampere3 vastatuulessa

Tamperelaisten korkeakoulujen yhdistämistä ajavat yllättyivät eilen, kun TTY päätti keskeyttää Tampere3-hankkeen. Syitä teknillisellä yliopistolla tuntui olevan lukuisia, joista yksi on johtamisjärjestelmä.

TTY:n kohdalla se tarkoittaa, että hallitus miehitetään yliopiston ulkopuolisilla, esimerkiksi liike-elämän edustajilla. Tampereen yliopisto taas vaalii akateemisia perinteitä antamalla valtaa professoreille ja opiskelijoille.

Alkuhämmennyksestä selvittyään korkeakoulujen edustajat uskoivat jälleen yhdistymiseen. Eri tahoilta vakuutettiin hankkeen edistyvän hyvässä hengessä esimerkiksi rehtorien välisillä keskusteluilla. Mm. Tampereen ammattikorkeakoulun rehtori Markku Lahtinen uskoo, että ratkaisuja voidaan löytää, ettei ainakaan kaikkia asioita tarvitse lopettaa ja keskeyttää.

– En minä ainakaan vielä usko, että tässä kirvestä kaivoon heitettäisi. Uskon, että tämä on niin tärkeä asia, mitä on monta vuotta valmisteltu.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo, että ilman tamperelaisten korkeakoulujen aitoa halua Tampere3 -hankkeessa ei päästä eteenpäin. Ministerin mukaan koulujen oma sitoutuminen on ensiarvoisen tärkeää, kuten nähtiin aikoinaan Aalto-yliopiston perustamisessa.

Jos paikallisesta aloitteesta lähtenyt ja paikallisin voimin hoidettu hanke jäisi jumiin, suurimpia häviäjiä Grahn-Laasosen mukaan olisivat Tampereen seutu ja Pirkanmaa.