Taas vakava huomautus – mitä juontaja saa sanoa radiossa?

Julkisen sanan neuvosto antoi kahdet moitteet suosituille radio-ohjelmille ihmisarvon loukkaamisesta. Isoja yleisöjä vetävien radiopersoonien puheisiin pitää puuttua, sanoo puheenjohtaja.

Kotimaa
Juha Vuorinen ja Juha Perälä.
Vakava huomautus tuli lähetyksestä, jonka juonsivat Juha Vuorinen ja Juha Perälä .Ari Lahti / AOP

Radio Suomipop sai torstaina Julkisen sanan neuvostolta vakavan huomautuksen Aamulypsy-ohjelmalle sekä lisäksi langettavan päätöksen iltapäiväohjelmalle.

Vakava huomautus (siirryt toiseen palveluun) tuli uutisten taustalla soitetusta Mikki Hiiri merihädässä -lastenlaulusta. Uutinen käsitteli Välimereltä pelastettuja Eurooppaan pyrkijöitä. Kappale soitettiin kahdessa aamun uutisosuudessa ja juontajat vitsailivat asiasta vielä jälkeenpäin. JSN:n mukaan kyse oli vakavasta ihmisarvon loukkaamisesta.

Toinen tuomio koski entisen mäkihyppääjän Matti Nykäsen haastattelua (siirryt toiseen palveluun) humalassa. Haastateltavan ihmisarvoa ei kunnioitettu, katsoo langettavan päätöksen antanut JSN. Se on aiemmin muistuttanut toimittajia, että harkintakyky oman elämän julkistamisen suhteen saattaa olla alentunut esimerkiksi sairauden tai päihteiden käytön takia, mikä aina korostaa median vastuuta.

Kun viime vuodelta muistetaan Radio Rockin vakava huomautus – jollaisia JSN on koko historiassaan jakanut vain kolme – näyttäytyy radiojuontaminen olevan tulenaralla pohjalla. Radiojuontajat ovat poikineet asemille aiemmin myös langettavia (siirryt toiseen palveluun)tuomioita piilomainonnasta.

– Yksi syy vakavalle huomautukselle oli, että samainen ohjelma on äskettäin saanut langettavan hyvin samanlaisesta tapauksesta (siirryt toiseen palveluun). Se ei vielä kerro siitä, että tällainen välttämättä olisi kauhean yleistä kaupallisessa radiossa, kertoo JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström.

Elina Grundström.
Elina Grundström.Yle

Radiojuontoihin pitää kuitenkin voida puuttua, Grundström katsoo.

– On erityisen tärkeää, että kaikki viihdejournalismin muodot ovat meidän järjestelmässämme mukana. Se, että nämä laajoja yleisöjä saavat mediat ovat JSN:ssä takaa, että meillä ei voida laajamittaisesti levittää virheellistä tai esimerkiksi vihaa lietsovaa sisältöä.

Ohjelmapäällikkö: Onko tässä järkeä?

Grundström nostaa esiin Yhdysvaltain presidentinvaalit ja Britannian Brexit-äänestyksen.

– Ne eivät olleet New York Times tai Guardian jotka ovat pettäneet, vaan nimenomaan laajalevikkiset viihdemediat, joissa todellisuus on hämärtynyt.

Radio Suomipopin ohjelmapäällikkö ei ole aivan samalla linjalla Grundströmin kanssa. Hänen mielestään "on mahtavaa, että meillä on näin hyvä tilanne" median valvonnassa – mutta on erikseen journalisteja ja juontajia. JSN antaa tuomionsa nojautumalla ns. journalistin ohjeisiin, jotka ovat alan omat eettiset ja kaikkia toimittajia sitovat säännöt.

– Onko tässä järkeä, että olemme sitoutuneet JSN:ään? Esimerkiksi Aamulypsyn juontajat ovat itse viihdepersoonia. Hehän ovat hyvin kaukana journalisteista, sanoo ohjelmapäällikkö Paula Niska-Vuorinen.

– Tässä olisi pieni tarkastelun paikka siinä mielessä, että erotettaisiin kuka on journalisti ja kuka juontaja.

Kuulijat puuttuvat ihmisarvon halventamiseen

JSN:n Grundströmin mielestä yleisö ymmärtää, että radion viihdeohjelman juontaminen on provokatiivista.

– Mutta sieltä sitten usein kannellaan tämäntyyppisistä asioista, jotka menevät ihmisarvon halventamisen puolelle.

Torstain päätökset aiheuttivat niin paljon mielenkiintoa, että JSN:n verkkosivut kaatuivat. Sivustoa ei Grundströmin mukaan ole rakennettu "sellaiseksi, että sinne tuhannet pyrkivät samalla kertaa".

Erikoista Välimeren onnettomuuteen liittyvässä tuomiossa oli, että Suomipop ei puolustanut juontajien toimia millään tavalla vaan itse kuvasi tapahtunutta mauttomaksi ylilyönniksi.

– Käsi pystyyn virheen merkiksi, ohjelmapäällikkö Niska-Vuorinen toistaa Ylelle.