1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terrafame

A-studio: Terrafame aikoo käynnistää uraanilaitoksen Sotkamossa

Terrafame haluaa ottaa käyttöön entisen Talvivaaran kaivosalueella sijaitsevan uraanilaitoksen. Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia vahvisti hankkeen etenemisen torstai-illan A-studio: Talkissa.

Terrafame
Lauri Ratia

Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame on uraanilaitoksensa kanssa nyt tosissaan. Talvivaarassa seisoo jo lähes valmis uraanilaitos, johon on investoitu 75 miljoonaa euroa. Laitos on seissyt useita vuosia, mutta se on pidetty kunnossa. Käyttöönotto edellyttää vielä pieniä täydennysinvestointeja.

– Haluan laitoksen käyttöön. Se on Suomelle strategisesti erittäin tärkeä asia. Terrafamen tuotannon myötä Suomi olisi uraanin suhteen lähes omavarainen, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoo.

Ratian mukaan uraanin talteenotto on mukana kaikissa Terrafamen tervehdyttämisvaihtoehdoissa. Viimeksi suunnitelmiia on käyty lävitse torstaina.

Luvat edellyttävät päivittämistä

Uraanin tuottaminen ja toimittaminen tarvitsee luvat niin valtioneuvostolta kuin Euroopan atomienergiayhteisöltä Euratomilta. Uraanin talteenottohanke vaatii myös ympäristöluvan, jonka ratkaisee Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sekä kemikaaliluvan, josta vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Lisäksi Säteilyturvakeskus myöntää käynnistämisluvan ja tarkastaa toiminnan ennen sen aloittamista.

Terrafamen kaivosalueella esiintyy luonnonuraania pieninä pitoisuuksina. Yhden arvion mukaan uraanin tuotantomäärä voi olla noin 350 tonnia vuodessa.

Lue seuraavaksi