Yhdysvalloissa kokenut tiedustelujohtaja eroaa tehtävästään

Kansallisen tiedustelupalvelun johtaja James Clapper jättää tehtävänsä. Kongressin tiedustelukomitea taivutteli Clapperia jäämään, vaikka Barack Obaman presidenttikausi päättyy.

vakoilu
James Clapper katsoo eteenpäin, hieman ohi kameran. Mies on kalju ja hänellä on silmälasit.
James Clapper Yhdysvaltain nimityskuulemisessaan senaatissa vuonna 2010. Charlie Archambault / EPA

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelupalvelun johtaja James Clapper on odotetusti ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä samaan aikaan, kun presidentti Barack Obama päättää virkakautensa tammikuussa.

75-vuotias Clapper on ollut tiedustelupalvelun johdossa kuusi vuotta. Seuraajan Clapperille nimittää Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump.

Clapperin kautta ovat leimanneet muun muassa lisääntyneet kyberhyökkäykset, joiden tekijänä pidetään Venäjää, sekä Yhdysvalloissa tehdyt terrori-iskut.

Clapper on kokenut myös henkilökohtaisia takaiskuja. Hän jäi kiinni siitä, että johti senaattia harhaan Yhdysvaltain omien kansalaisten tarkkailusta. Clapper väitti, että Yhdysvallat ei tahallaan kerää tietoa sadoista miljoonista amerikkalaisista.

Kansallisen turvallisuuspalvelun entinen työntekijä Edward Snowden paljasti kuitenkin myöhemmin, että kansalaisten tarkkailu on ollut Yhdysvalloissa laajamittaista ja että muun muassa puhelintietoja on kerätty.

Seuraajaksi esillä useita nimiä

Clapperin arvellaan eroilmoituksellaan haluavan myös viestiä, että Trumpin olisi kiirehdittävä omia nimityksiään.

Clapperin seuraajiksi ovat olleet esillä muun muassa Yhdysvaltain geopaikannustiedusteluviraston johtaja Robert Cardillo. Cardillo on Clapperin entinen alainen ja tiedustelupalvelun entinen varajohtaja.

Arvailuissa on ollut mukana myös eläkkeellä oleva kenraali Ronald Burgess, joka johti aiemmin puolustustiedustelua, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lähteet: Reuters, AFP