Japanin pääministeri oli 1. valtionpäämies, joka tapasi Trumpin vaalivoiton jälkeen

Japanin pääministerin Shinzo Aben mukaan hän ja Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump kävivät avoimen ja lämminhenkisen keskustelun.

Ulkomaat
Shinzo Abe tiedotustilaisuudessaan New Yorkissa.
Shinzo Abe piti tiedotustilaisuuden New Yorkissa torstaina.Jason Szenes / EPA

Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi olevansa luottavainen Yhdysvaltain tulevaan presidenttiin Donald Trumpiin tavattuaan tämän New Yorkissa.

Abe oli ensimmäinen valtiojohtaja, jonka Trump tapasi vaalivoittonsa jälkeen. Japanin pääministeri sanoi uskovansa, että hän pystyy luomaan Trumpin kanssa luottamuksellisen suhteen.

Lyhyellä varoitusajalla sovitulla tapaamisella haluttiin häivyttää Trumpin vaalikampanjapuheita, jotka herättivät epäluuloja Yhdysvaltain pitkäaikaisissa liittolaisissa, kuten Japanissa.

Japani on huolissaan sekä Trumpin puheista kauppasopimuksista että puolustuksesta. Trump esitti kampanjansa aikana, että muun muassa Japanin pitäisi kantaa suurempi vastuu puolustuksestaan.

Tapaamisen jälkeen Japanin pääministeri Abe luonnehti tapaamista ja keskustelua avoimeksi ja lämminhenkiseksi. Aben mukaan tapaamisessa puhuttiin monista aiheista, mutta hän ei kertonut niistä tarkemmin, koska tapaaminen oli epävirallinen.

Myös uudesta tapaamisesta sovitiin, Abe kertoi. Tapaaminen Trump Towerissa Manhattanilla kesti puolitoista tuntia.

Aben ja Trumpin tapaaminen sovittiin tiettävästi Aben mainittua onnittelupuhelussaan Trumpille olevansa matkalla New Yorkin kautta Perussa järjestettävään kauppakokoukseen.

Lähteet: Reuters