Oleskelulupa ei usein riitä ravintoloille – Valvira: Olkoot vaikka kultapossukerhon kortti, kunhan alkoholia ei myydä alaikäisille

Valviran mukaan tärkeintä on se, että alaikäisille ei anniskella. Laissa ei varsinaisesti määritellä sitä, millainen henkilöllisyystodistuksen pitää olla.

ravintolat
yökerho
DTM-yökerho muutti linjaansa ja hyväksyy nyt oleskeluluvan henkilötodistuksenaSandra Anttila / Yle

Suomeen oleskeluluvan saaneelta evätään usein sisäänpääsy yökerhoihin Helsingissä. Ravintolat kelpuuttavat vain passin, henkilöllisyystodistuksen ja ajokortin.

Syksyllä julkisuudessa kerrottiin Helsingin keskustassa sijaitsevan yökerho DTM:n evänneen turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden sisäänpääsyn, koska näillä ei ollut virallista henkilöllisyystodistusta.

Vähän myöhemmin Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun), että DTM oli muuttanut linjaustaan toiveenaan, että myös muut ravintolat toivottavat tervetulleiksi henkilöt, joilla on vain oleskelulupakortti.

Ylen ruotsinkielisen toimituksen soittokierroksesta käy ilmi, että monet yökerhot eivät edelleenkään hyväksy oleskelulupaa.

"Noudatamme suomalaista lainsäädäntöä"

Restamaxin helsinkiläisyökerhoissa Namussa ja Circuksessa oleskelulupakortti ei kelpaa. Yhtiön linjajohtajan Miko Helanderin mukaan päätös perustuu Suomen lainsäädäntöön.

– Jos haluamme täyden varmuuden ihmisen henkilöllisyydestä, vain virallinen henkilöllisyystodistus tai passi kelpaa, Helander sanoo.

Kuvallinen oleskelulupatodistus ei riitä Helanderille.

– Varmasti on paljon eri näkemyksiä siitä miten henkilöllisyyden voi todistaa, mutta näin me hoidamme asian meidän yökerhoissamme.

Maahanmuuttoviraston myötämiä asiakirjoja
Kare Lehtonen / Yle

"Viranomaiset eivät ohjeista"

Seksuaalivähemmistöjen paikkana tunnettu Hercules-yökerho päästi viime kesänä sisään paljon oleskeluluvan haltijoita.

– Jossain vaiheessa esiin nousi kysymys miten pitäisi toimia? Silloin omistaja päätti, että hyväksymme vain ajokortin, passin ja virallisen henkilöllisyystodistuksen, sanoo ravintolapäällikkö Antti Seppälä.

Eikö todistus, jossa on henkilön valokuva ja syntymäaika riitä todistamaan henkilöllisyyttä?

– Ei niin kauan kuin meiltä puuttuu viranomaisohjeet siitä, että oleskelulupa kelpaa virallisena henkilötodistuksena.

– Jos tarkastajat tulevat ravintolaamme ja tapaavat henkilön ilman henkilötodistusta, emme tiedä mitä siitä seuraisi tai seuraisiko mitään. Niin kauan kuin uusia ohjeita asiasta ei ole, ovat kätemme sidotut.

Seppälän mukaan Matkailu- ja Ravintolapalveluiden etujärjestö MaRa on ollut yhteydessä lupaviranomaisiin ja varmasti tiedottaa kaikille, jos laki muuttuu.

Todistukseksi kelpaa vaikka Kultapossukerhon kortti, kunhan alkoholia ei myydä alaikäisille.

Kari Kunnas

Heti kun Valvira näyttää vihreää valoa ja takaa sen, että ravintoloille ei tule sanktiota siitä, että asiakkaalla ei ole virallisia papereita, mikään ei estä ravintolaa hyväksymästä oleskelulupakorttia henkilöllisyystodistuksena.

Tähän aikaan vuodesta esimerkiksi Hercules-yökerhoon on yksi, kaksi henkilöpaperitonta pyrkijää viikossa, Seppälä laskee.

"Oleskelulupa ei todista mitään"

Kari Indren työskentelee portieerina Milliklubi-yökerhossa Helsingin keskustassa. Hän kertoo, että yökerho kelpuuttaa ainoastaan viralliset henkilöpaperit.

– Vain Valvira voi antaa ravintolalle luvan päättää asiasta itse. Henkilöpapereina kelpaavat passi, kuvallinen henkilötodistus, suomalainen ajokortti, myös ulkomaalaisen henkilötodistus kelpaa. Tilapäiseen oleskeluun myönnettävä muukalaispassi ei kelpaa, Indren sanoo.

– Olen keskustellut asiasta poliisin kanssa ja heidän mukaansa oleskelulupakortilla ei ole mitään tekemistä henkilöllisyyden todistamisen kanssa. Se ei ole luotettava, Indren jatkaa.

Kuvassa oranssi drinkki baaritiskillä
Kalle Niskala / Yle

Valvira: Tärkeintä on, ettei alaikäisille myydä alkoholia

Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta sanoo, että virasto suosittaa hyväksymään ainoastaan viralliset henkilöpaperit.

– Vain virallinen henkilötodistus takaa sen, että henkilöllisyys on todennettu viranomaisten toimesta, Kunnas muistuttaa.

Kunnas huomauttaa kuitenkin, että laissa ei määritellä millaiset henkilöllisyystodistukset kelpaavat.

– Lainsäädännössä on keskeistä se, ettei alkoholia myydä alaikäisille. Jos ravintoloitsija haluaa hyväksyä oleskelulupatodistuksen, siitä ei tule seuraamuksia viranomaisten taholta. Meidän puolestamme henkilötodistukseksi kelpaa vaikka kultapossukerhon kortti, kunhan ei myydä alkoholia alaikäisille.

Kunnaksen mukaan samaan aikaan kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut, ovat lisääntyneet myös ravintoloiden tiedustelut siitä mitkä henkilöpaperit kelpaavat.

– Meidän ohjeemme eivät ole muuttuneet. Samat henkilöpaperit kelpaavat riippumatta siitä onko asiakas turvapaikanhakija tai syntynyt Suomessa, kuuluu vastaus.

ihmiset juovat schnapsia
Yle

Artikkeli perustuu Ylen ruotsinkielisen Huvudstadsregionen -toimituksen toimittajien Carina Bruunin ja Cristoffer Gröhnin alkuperäiskieliseen juttuun aiheesta.