1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joko tunnet lasijyrkänteen ja hyggen? Uusia sanoja syntyy kymmeniä vuodessa

Kotimaisten kielten keskus julkistaa aina joulukuussa uusien sanojen koostelistan. Tänä vuonna listalta löytyy ainakin Brexit, pokettaminen ja nyhtökaura.

Minna Haapanen
Kulunut vuosi tapahtumineen ja villityksineen on taas tuottanut koko joukon uusia sanoja ja ilmaisuja. Vieraana kielitoimiston sanakirjan toimitussihteeri Minna Haapanen.

Joulukuussa julkaistava tämän vuoden uudissanojen lista on yhä kesken, mutta kärkikolmikkoon kuuluvat ainakin Brexit, pokettaminen ja nyhtökaura, kertoi Minna Haapanen Kotimaisten kielten keskuksesta Yle TV1:n aamu-tv:ssä perjantaina.

Kielitoimiston sanakirjan toimitussihteerinä työskentelevän Haapasen mukaan Brexit on mielenkiintoinen, koska se esiintyy samanlaisena lukuisissa kielissä. Se on myös sillä tavalla tyypillinen tulokas, että se on yhdistetty kahdesta erillisestä sanasta, Britannista ja exitistä eli poistumisesta, joka kuvastaa hyvin maan päätöstä erota Euroopan unionista.

Samalla tavalla on Haapasen mukaan Suomen kieleen muodostettu tuore tulokas Trytky eli Trumpin jytky ja kronitsi eli croissantin ja donitsin yhdistävä leivonnainen.

Pokettaminen vaihtelee kieliasultaan eri kielissä, mutta sisältöä aukeaa helposti. Kyse on Pokemon-pelin tänä vuonna lanseeratusta, kävelyyn pakottavasta versiosta.

Nyhtökaura puolestaan löi artikkelina läpi niin hyvin, että moni on jäänyt ruokakaupassa ilman ensimmäistäkään pakettia.

Oxford dictionary -sanakirja on jo ehtinyt valita vuoden tulokassanansa, joka on post-truth eli totuudenjälkeinen. Sitä on käytetty sekä Iso-Britannian EU-eropäätöksen että Yhdysvaltain presidentinvaalin yhteydessä kuvaamaan tilannetta, jossa tosiasiat ovat saaneet väistyä tunteiden ja mielipiteiden tieltä. Totuudenjälkeinen ei ole ainakaan vielä oikein vakiintunut suomalaiseen keskusteluun.

Myös lasijyrkänne eli glass cliff pääsi loppusuoralle, kun sanakirja valitsi vuoden uudissanaamsa. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa nainen valitaan esimerkiksi johtajaksi olosuhteissa, joissa on mahdotonta onnistua. Lasijyrkänne on sukua sanalle lasikatto, jolla kuvataan näkymätöntä kattoa, joka estää naisten pääsyn johtotehtäviin.

Tanskasta kotoisin oleva hygge on uudissanana jännittävä, sillä se on Haapasen mukaan otettu esimerkiksi englantiin sellaisenaan. Sillä tarkoitetaan leppoisaa ja kotoisaa oleilua, jonka ei anneta häiriintyä edes marraskuun säästä tai kaamoksesta.

Sana on nyt rantautunut Suomeenkin, mutta sille ei ainakaan vielä ole keksitty hyvää suomalaisvastinetta.