Kolumni: Trump, ilmasto ja maailman tulevaisuus

Donald Trumpin aikeet vetäytyä kansainvälisistä ilmastosopimuksista ovat järkyttäviä, kirjoittaa kolumnistimme Jussi Viitala. Hän muistuttaa, että ilmasto on jo lämmennyt sadassa vuodessa yhden asteen ja tuoreiden tietojen mukaan ilmasto lämpenisi tällä vuosituhannella jo melkein viisi astetta. Se olisi maapallolle tuhoisaa.

ilmasto
Jussi Viitala.
Onni Koivisto / Yle

Tutkijapiireissä on herättänyt suurta levottomuutta vasta USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin uhkaus vetää Yhdysvallat pois kaikista ilmastosopimuksista ja lisätä USA:n hiilentuotantoa. Mitä siitä seuraa, jos Trump toteuttaa uhkauksensa? Ja mikä on maailman tilanne tällä hetkellä?

Ainakin uusimman ilmoituksensa mukaan Trumpin hallinto aikoo palata entiseen ja romuttaa Yhdysvalloissa viime vuosina tehtyjä isoja päätöksiä, joilla rajoitetaan päästöjä ja fossiilisten polttoaineiden tuotantoa.

Ilmastoskeptikot ovat siinä oikeassa, että maapallon ilmasto on aina ollut muutoksen tilassa. Ihmisen roolin nykyisessä muutoksessa paljastaa se, että milloinkaan aikaisemmin muutos ei ole ollut näin nopea.

Edellinen nopea ilmaston lämpeneminen viisi astetta tapahtui noin 55 miljoonaa vuotta sitten. Muutos kesti noin kaksikymmentätuhatta vuotta, jolloin lämpeneminen sataa vuotta kohti oli vain 0,025 astetta. Nyt sadassa vuodessa ilmasto on lämmennyt noin yhden asteen.

Muutoksen vauhti on maapallon historiassa ennennäkemätön. Lisäksi lämpeneminen näyttää kiihtyvän, joten pahempaa on tulossa.

*Hiilidioksidin ilmastoa lämmittävän vaikutuksen *kuvasi ensimmäisenä ruotsalainen kemisti Svante Arrhenius jo vuonna 1895. Yleiseen tietoisuuteen kasvihuoneilmiö nousi vasta 1900-luvun lopulla. Silloin alettiin kehittää malleja, joilla pyrittiin ennustamaan tulevaa kehitystä.

Ilmastomalleja on jouduttu koko ajan kehittämään lisääntyvän tiedon perusteella ja siksi, että tähän asti muutos on ollut aina merkittävästi nopeampaa kuin mallit ovat ennustaneet.

Muutama viikko sitten julkaistun uusimman ja perusteellisimman ja eri tavoin varmennetun Science Advances-sarjassa julkaistun (siirryt toiseen palveluun) mallinnuksen mukaan nykymenolla ilmasto tulee vuosisadan loppuun mennessä lämpenemään vähintään 4,78 astetta ja enintään 7,36 astetta. Keskiarvo on 5,86 astetta.

Alin arvokin merkitsee katastrofia

Alin arvokin merkitsee katastrofia ja maapallon lämpeneminen kuudella asteella, puhumattakaan yli seitsemästä asteesta, mikä tietäisi planeettamme suuren osan autioitumista ja nykyisen kaltaisen kulttuurin loppua.

Historiasta tiedämme, että tällaiset kurjistumisen kaudet ruokkivat kansainvaelluksia sekä sosiaalisia, poliittisia ja sotilaallisia selkkauksia – nyt vain pahempina kuin koskaan aiemmin.

Trumpin puheet ovat tyhjää populismia

Trumpin puheet, että ilmastonmuutos on vain kiinalaisten keksimä juoni USA:n talouden horjuttamiseksi, ovat tyhjää populismia. Faktat puhuvat toista.

Edellä mainittu Science Advances-sarjan tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutoksen torjunta on veitsenterällä eikä siedä minkäänlaista viivyttelyä. Hiilidioksidipäästöjen pysäyttäminen ei vielä pelasta mitään. Maapallo jatkaisi lämpenemistä nykyistä vauhtia.

*Päästöt pitää saada laskemaan *esiteollisen ajan tasolle. Ehkä on vielä kehitettävä keinoja poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Tähänastiset toimet pahimmassa tapauksessa ovat liian vähän liian myöhään.

Vaikka keinoja etsitään, hiilidioksidin vähentäminen ei ole toistaiseksi onnistunut. Tähän saakka ihmiskunnan energian tarve on kasvanut yli 2 prosenttia vuodessa eikä hiilivapaan energian tuotanto ole pystynyt edes tätä lisäystä täyttämään. Viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin hiilidioksidipäästöt eivät lisääntyneet.

Ilmastoskeptikot ovat esittäneet, että Etelänapamantereen jäähtyminen viimeisen kymmenen vuoden aikana todistaa ilmastonmuutosteorian perättömäksi. Tänä vuonna Nature Geoscience-lehdessä julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun) osoittaa tämän jäähtymisenkin ilmastonmuutoksen seuraukseksi.

Muuttuneet tuulet ovat pakanneet lämpimät vedet pohjoiseen ja Etelämantereen ympärillä pintaan nousee valtamerien syvyydestä kylmää vettä eristämään Antarktis maapallon lämpenemisestä. Jäähtyminen on kuitenkin ollut vähäisempää kuin edeltäneiden vuosikymmenien kolmen asteen lämpeneminen. Antarktiksen jäähtyminen ei todellakaan merkitse maapallon lämpenemisen pysähtymistä.

Donald Trump ei ehkä pysty romuttamaan Pariisin ilmastosopimusta, mutta viivyttämään hän kyllä pystyy. Pahinta on, jos hän onnistuu voimistamaan ilmastoskeptisiä mielialoja, kun tietoisuutta uhasta pitäisi lisätä.

Kasvihuoneilmiön torjumisen suurin este on ihmisen korvien välissä

Kasvihuoneilmiön torjumisen suurin este on ihmisen korvien välissä. Vaikka niin paljon puhutaan, niin mielikuvaksi minulle on jäänyt, etteivät edes kaikki päättäjät ole sisäistäneet uhan totaalisuutta.

Meidän kaikkien kannattaa yhdessä pohtia, millaisen maailman lapsillemme ja lapsenlapsillemme jätämme.
Jussi Viitala
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ekologi ja tietokirjailija. Viitalaa kiinnostavat eläimet ja ihmiset ja suhde luontoon. Hän vuorottelee lauantain kolumnipaikalla Kaarina Davisin ja Tuire Kaimion kanssa.