Ryhtyäkö isoäidiksi vai puolueen uudistajaksi? Clintonilla on tappion jälkeen monta ovea auki

Hillary Clinton pohtii parhaillaan seuraavia askeleita elämässään. Tarjolla olisi työtä muun muassa muistelmakirjoittajana, Clintonien säätiön johdossa ja politiikassa.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton
Mitä Hillary Clinton aikoo tehdä seuraavaksi? Näköpiirissä on ainakin neljä eri vaihtoehtoa.Leigh Vogel / Getty Images

Muutama päivä vaalitappion jälkeen Hillary Clintonin kotiin New Yorkin Chappaquaan tuotiin valtaisa ruusulähetys. Naisten oikeuksia ajava järjestö lähetti 1200 punaista ruusua kiitokseksi tehdystä työstä ja tuen osoitukseksi tulevaa varten.

Kannustus tuli varmasti tarpeen. Päivät musertavan tappion jälkeen ovat olleet raskaita.

– Tämän kuluneen viikon aikana minusta on muutamaan kertaan tuntunut siltä, että haluan vain käpertyä hyvän kirjan tai koiriemme seuraan ja olla koskaan lähtemättä kotoa, Clinton sanoi keskiviikkona puhuessaan hyväntekeväisyysjärjestön tilaisuudessa Washingtonissa.

Clinton ei ole toistaiseksi paljastanut jatkosuunnitelmiaan. Niitä ei välttämättä edes ole, koska hän ja demokraattinen puolue olivat lähes varmoja vaalivoitosta.

Mutta vaihtoehtoja 69-vuotiaalle Clintonille löytyy ainakin neljältä rintamalta.

Onko Clintonista kriisipuolueen uudistajaksi?

Clintonia tarvitaan ensinnäkin demokraattisen puolueen uudistamisessa. Republikaanisen puolueen tavoin myös demokraatit joutuvat järjestämään koko puoluekoneistonsa uusiksi.

Hillary Clinton
Hillary Clinton voisi jatkaa myös politiikan valokeilassa. Kuva maaliskuulta 2015.Andrew Gombert / EPA

Donald Trumpin voiton myötä demokraateille valkeni, että puolue koetaan yläluokkaisena rahankeräysautomaattina, joka ei tunne rakennemuutoksen keskellä sinnittelevien työläisten oloja.

Clintonin vuosikymmenien mittainen kokemus ja suhdeverkosto ovat arvokkaita puolueen uudistamistyössä, mutta hänen on varauduttava myös omien verkostojensa kyseenalaistamiseen.

Clintonin likeiset suhteet mm. Wall Streetin rahapiireihin rasittivat hänen vaalikamppailuaan eikä luottamus palannut koskaan, vaikka mitään rikollista ei olekaan yhteyksistä löydetty.

Clintonin harteille ollaankin asettamassa puolueessa “vanhemman valtiojohtajan” viittaa. Se merkitsee puhujamatkoja, luennointia ja vaikutusvaltaa yli päivänkohtaisen politiikan.

… vai Clintonien säätiön vetäjäksi?

Toinen työpaikka voisi löytyä oman perheen säätiöstä, Clinton Foundationista. Bill Clinton perusti sen jo vuonna 1997, mutta kolme vuotta sitten säätiön nimeen liitettiin myös Hillary ja tytär Chelsea.

Hillary Clinton
Hillary Clinton voisi työllistää itsensä myös Clintonien säätiön toiminnassa.Shawn Thew / EPA

Säätiöllä on kahden miljardin dollarin pääoma, jonka Clintonit ovat keränneet lahjoittajilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa. Säätiön tapa kerätä lahjoituksia jopa ihmisoikeuksia polkevilta hallituksilta on kiistanaihe Yhdysvalloissa.

Varoja käytetään etenkin naisten ja tyttöjen terveydenhuollon ja koulutuksen parantamiseen eri puolilla maailmaa.

… tai muistelmakirjoittajaksi?

Hillary Clinton voisi keskittyä toimimaan myös kotirintamalla. Häneltä odotetaan esimerkiksi uusia muistelmia jatkoksi aiemmille kirjoille.

Senaattori Hillary Clintonin muotokuva julkistettiin Valkoisessa talossa Washingtonissa vuonna 2004.
Hillary Clintonin muotokuva julkistettiin Valkoisessa talossa Washingtonissa vuonna 2004.Shawn Thew / EPA

Sillä Clintonilla olisi nyt uutta asiaa, mistä kirjoittaa: Valkoisen talon lasikatto olikin oletettua paksumpi, eikä hän sitä pystynyt sittenkään rikkomaan.

Se, mikä on Clintonin tulkinta syistä, tulee olemaan ainutlaatuista kuultavaa.

… entä päätoimiseksi isoäidiksi ja tyttären tukijaksi?

Jääminen sivuun päivänpolitiikasta antaisi Hillary Clintonille myös mahdollisuuden omistautua perhe-elämälle.

Chelsea Clinton ja Marc Mezvinsky
Chelsea Clinton ja hänen aviomiehensä Marc Mezvinsky saapuivat lastensa kanssa äänestämään New Yorkissa.AOP

Hän voisi viettää aikaa tyttärensä Chelsean ja lastenlastensa kanssa. Chelsealla on kaksi lasta, 2-vuotias tytär Charlotte ja viiden kuukauden ikäinen poika Aidan.

Chelsea-tytär asuu perheineen New Yorkin Manhattanilla, josta matkaa Chappaquaan on viitisenkymmentä kilometriä.

Hillary Clinton voisi samalla tukea myös tytärtään urallaan.

Clintonien perheen poliittiselle uralle ei nimittäin olekaan näkymässä yhtäkkistä loppua.

New Yorkissa povataan jo, että 36-vuotias Chelsea Clinton on myös kiinnostunut politiikasta. Hänelle tulisi mahdollisuus pyrkiä kongressiin kahden vuoden kuluttua, jos pitkäaikainen demokraattipoliitikko Nita Lowey jää eläkkeelle.

Entä mitä tapahtui 1200 ruusulle? Hillary Clinton toi ruusut kampanjatoimistoonsa Brooklyniin ja jakoi ne työntekijöilleen muistoksi.