1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juice Leskinen

Juicen kuolemasta 10 vuotta – mies ja sanat herkistävät edelleen

Muusikko, taiteilija Juice Leskisen kuolemasta on 10 vuotta. Juice on edelleen monien tamperelaisten muistoissa.

Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.
Kysyimme tamperelaisilta, mitä Juice Leskisen musiikki heille merkitsee.

Tamperelaiselle Esa Suomalaiselle Juice tuli tutuksi, kun muusikko kävi aikoinaan Suomalaisen pyörittämissä elokuvateattereissa. Muisto herkistävät miehen edelleen, nyt kun Juicen kuolemasta tulee kuluneeksi 10 vuotta.

– Juicesta jäi niin iso jälki, ettei sitä voi verrata mihinkään. Tunsin Juicen hienona ihmisenä, se oli tosi hieno ihminen.

Juice oli tuttu mies elokuvateattereita Tampereella pyörittäneelle Esa Suomalaiselle. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tavallisena marraskuun arkena tehtyyn katukyselyyn osuu toinenkin Juicen henkilökohtaisesti tuntenut tamperelainen. Ylen eläkkeellä oleva äänittäjä Rauno Haikonen muistelee työskentelyä Juicen kanssa hyvällä. Erityisesti mieleen on jäänyt TV2:lle vuonna 1986 tehty Aikuisten joulukalenteri.

– Juice kirjoitti ne tekstit lämpiössä sitä mukaa, kun ne esitettiin: vähän aikaa hän istui alas, kynä savusi ja hetkessä tuli valmis teksti. Ällistyttävä mies, Haikonen sanoo.

Iiris Kanervo uskoo, että Juice oli aikanaan varmasti kaikille tuttu.

– Hän oli muusikko, säveltäjä ja runoilija, tekstin kirjoittaja. Henkilökohtaisesti Juicen kappaleet oli nuorempana tärkeämpiä kuin tänä päivänä, vaikka tietysti ovat ihan klassikkoja.

Tamperelaiselle Iiris Kanervolle Juicen musiikki oli nuorempana tärkeämpää kuin nyt. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Biisit tuovat mieleen muistoja

Nuoremman polven tamperelaisille Juice ei enää ole henkilönä tuttu, mutta hänen musiikkinsa on vaikuttanut vahvasti nuoriinkin. Terhi Jokinen sanoo, että Juicen kappaleisiin liittyy paljon muistoja.

– Kun kuuntelee Juicen musiikkia, tulee tapahtumia omasta lapsuudesta ja nuoruudesta mieleen. Vahva osa omaa lapsuutta.

– Tänä päivänä ymmärtää ne sanat vähän eri tavalla kuin pienenä. Nyt ehkä ymmärtää sen, mitä Juice on ehkä halunnut niillä sanoa, Jokinen kuvailee.

Terhi Jokinen oli kahvilassa poikansa Tarmon kanssa. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Myös Taru Brandt, Kari Mäkinen ja Jouni Luoranen tunnustavat Juicen musiikin tärkeyden.

– Juice on varmaan kaikille tietyllä tavalla tärkeä. Vaikka hän ei ole ollut ihan lempiartisti, niin onhan ne kappaleet soineet minunkin lapsuudessa koko ajan ja niitä on laulettu jopa musiikin tunnilla, Taru Brandt sanoo.

Tamperelainen Taru Brandt ehti työn lomassa vastailla kysymyksiin Juicesta. Kuva: Heli Mansikka / Yle

– Hyviä muistoja paljon liittyy niihin kappaleisiin, mitä on kuullut esimerkiksi radiosta. Varmaan sanoitukset ja musiikki on ollut oikeasti hyviä, että se on tehonnut kaikkiin sukupoviin. Taitava mies alallaan, Kari Mäkinen sanoo.

– Olihan hän hieno taiteilija, hienoja biisejä. Persoonallinen, omanlaisensa, ei ollu samanlaista kuin muilla, toteaa Jouni Luoranen.

Jouni Luorasen suosikki Juicen tuotannosta on Musta aurinko nousee. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Juicen kuolema oli iso uutistapahtuma

Juice kuoli sairaalassa Tampereella 24.11.2006 56-vuotiaana. Vaikka Juice oli sairastanut pitkään muun muassa munuaisten vajaatoimintaa ja diabetestä, hänen kuolemansa tuli ystävillekin lopulta yllätyksenä. 

Vielä 10 vuotta sitten popmuusikoiden kuolemat nousivat nykyistä harvemmin esimerkiksi TV-uutisten päälähetykseen, mutta Juicelle omistettiin iso osa lauantain 15-minuuttisesta uutispaketista. Uutisjutussa muusikko Heikki Salo kiittää Juicea Suomen iltanuotiolauluista.

– Juice oli myös itse iltanuotio, se joka lämmitti meitä kaikkia muita ihmisiä, Salo sanoo.

Kuvakaappaus Ylen kello 20.30 uutislähetyksestä. Kuvassa Juontaja Marjut Havumäki, taustalla mustavalkoinen kuva Juicesta.
Juice kuoli perjantaina 24.11.2006. Tieto tuli julkisuuteen seuraavana päivänä. Näin Juicen kuolemasta kerrottiin Ylen TV-uutisissa 25.11. kello 20.30. Uutisankkurina oli Marjukka Havumäki ja toimittajana Heli Mansikka.

Taiteilija Juhani Leskinen oli syntynyt vuonna 1950 Juankoskella Pohjois-Savossa. Vuonna 1995 Juankosken torille pystytettiin Juicen näköispatsas.

Ylen Elävästä arkistossa on paljon materiaalia Juicesta. Tampereen radio haastettali Juicea hänen 50-vuotispäivänsä aattona. Emma Toivasen tekemässä haastattelussa Juice puhuu muun muassa suhteestaan julkisuuteen, roolistaan yhteiskunnallisena vaikuttajana sekä musiikistaan ja sen luomisesta.

Elävästä arkistosta löytyvät myös adventtisohjoiseen ajankohtaan sopiva joululaulu Sika kuin myös Rauno Haikosen muistelema pikkutuhma Aikuisten joulukalenteri. Kalenterissa oli 24 uusin sanoin ja erilaisin elkein tulkittua satiirista joululaulua. Sen 14. luukussa kuultiin mukaelma kappaleesta Tule joulu kultainen.

Juice Leskisen vuonna 1980 ilmestynyt Sika on vaihtoehtoisten joululaulujemme rakastetuimpia edustajia. Tuubi-ohjelmassa tekijää säestää mieskööri.
Juice Leskinen ja Safka Pekkonen esittivät vuonna 1986 TV2:ssa joululauluja Juicen tekstein. Ohjelman nimi oli Aikuisten joulukalenteri ja sen jaksot löytyvät Elävästä arkistosta.