1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tekesin tietomurrosta ei nosteta syytteitä

Syyttäjän mukaan törkeästä petoksesta ja viestintäsalaisuuden loukkauksesta ei ole näyttöä.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin tietojärjestelmän haavoittuvuuden paljastaneita vastaan ei nosteta syytteitä. Näyttöä rikoksista ei ole, toteaa syyttäjä.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä kertoi perjantaina tehneensä syyttämättäjättämispäätökset kaikkien kolmen epäillyn osalta. Epäilyt koskivat törkeää petosta ja viestintäsalaisuuden loukkausta.

Rikoksesta epäillyt ovat alusta lähtien kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Keväällä 2015 Tekesin tietojärjestelmistä pääsi vuotamaan tuhansien yritysten salaisia ja luottamuksellisia tietoja. Tietoturva-aukon havaitsi rahoitushakemusta jättänyt it-alan yritys, joka onnistui lataamaan noin 20 000 salaista hakemusta.

Yritys ilmoitti löydöstään Tekesiin ja Viestintävirastoon. Tämän jälkeen Tekes korjasi haavoittuvuuden ja jätti tapahtuneesta tutkintapyynnön poliisille.

Esitutkinnassa ei löytynyt viitteitä siitä, että it-yrityksessä työskennelleet epäillyt olisivat välittäneet tietokannasta ladattuja hakemuksia eteenpäin. Ylipäätään mitään vahingoittamistarkoitusta ei vaikuta olleen.

Alun perin kaikkiaan 20 asianomistajaa vaati rangaistusta viestintäsalaisuuden loukkauksesta, joka on asianomistajarikos. Syyteharkinnan aikana suurin osa ilmoitti luopuvansa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksista.