"Onhan se ihmetyttänyt, että meillä poltto on ollut kiellettyä" – hevosenlannan hävittäminen jakaa tallit

Tuoreen kyselyn mukaan lannan käytöstä on erilaisia mielipiteitä tallien kesken. Toisille se on suuri kuluerä, toiset pääsevät lopputuotteesta eroon helpommin.

lannoitteet
Hevonen lanta Jokimaa Lahti
Hevosen lantaa syntyy Jokimaalla isot määrät. Juha-Petri Koponen / Yle

Juuso Holttisen talleilla Lahden Jokimaalla on 30 ravihevosta. Lantaa syntyy mojovat määrät ja karsinoiden ja tarhojen putsauksessa riittää urakkaa. Aiemmin lanta lähti pelloille, mutta ympäristömääräysten tiukentuessa piti miettiä uusi hävittämistapa.

Apuun tuli Fortum, joka on vuoden verran hakenut lopputuotteen polttolaitokseen Järvenpäähän.

– Ensin lannat kerätään täällä lantalaan ja yhtiön rekka käy hakemassa kasan pois parin viikon välein. Ilmaista palvelu ei ole, mutta eipähän tarvitse murehtia, miten lannasta pääsee eroon, toteaa ravivalmentaja.

Lannan polttaminen on säädösten takia sallittua vain muutamissa polttolaitoksissa ja aineen hyödyntämiselle on suuri tarve nykyistä paremmin.

Aihetta selvitään eri puolilla Suomea ja myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto on aloittanut Lahdesta käsin oman selvityksen, jossa tutkitaan muun muassa sitä, millaisia päästövaikutuksia lannalla on ja miten sen ravinnekiertoa voisi tehostaa.

Samalla pohditaan, mitä liiketoimintapotentiaalia lanta tarjoaa erityisesti uusien tekniikoiden avulla.

– Yksi esimerkki hyötykäytöstä on kuivamädätys, jossa lannasta tuotetaan biokaasua lämmön- tai sähköntuotantoon. Tutkittavana on myös, miten lannasta saisi nykyistä parempaa maanparannusainetta, sanoo Hevosenlannan kestävä hyödyntäminen ja liiketoimintamahdollisuudet-hankkeen projektipäällikkö Tero Rantala.

Lanta peltoon tai kukkaro kärsii

Osana tutkimusta kotimaisille hevostalleille lähetettiin kysely lantahuollon järjestelyistä. Kyselyn vastaukset jakavat tallit.

– Osalle se on suuri ongelma, johon voi kulua jopa 1500–1800 euroa rahaa kuukaudessa. Toiset saavat levitettyä lannat pelloille, eivätkä koe sitä hankalaksi. Lähes kaikki kuitenkin toivovat, että hyötykäyttöä olisi enemmän, toteaa Rantala.

Jokimaan talleilla lantaongelma on ratkaistu, mutta ilmaista palvelu ei ole. Lannan käyttö omaan energiantuotantoon onkin ollut esillä, jos polttaminen hevostallien omissa kattiloissa vain sallittaisiin.

– Onhan se ihmetyttänyt, että meillä poltto on ollut kiellettyä kuin joissain muissa maissa se on sallittua. Toivottavasti se rupeisi vapautumaan, sanoo ravivalmentaja Juuso Holttinen.