Analyysi: Marcosin sankarihautaus osa ex-diktaattorin perinnön valkopesua

Filippiinien nykyhallinto ja Marcosin perikunta yrittävät puhdistaa entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin mainetta, mistä yksi osoitus tämänpäiväinen sankarihautaus on, arvioi Manilasta Kirsi Crowley.

Ulkomaat
Marcosin sankarihautaamisen vastustajat pelkäävät, että Marcosin kauden julmuuksien historiankirjoitus muuttuu sankarihautauksen myötä.
Marcosin sankarihautaamisen vastustajat pelkäävät, että Marcosin kauden julmuuksien historiankirjoitus muuttuu sankarihautauksen myötä. Kirsi Crowley/ Yle

Entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin salamyhkäinen sankarihautaus osoittaa, että Filippiineillä historialla on monet kasvot, ja ne muuttuvat vallanpitäjien vaihtuessa. Nyt vallankahvassa ovat Marcosin perhettä lähellä olevat voimat, joiden päämääränä näyttää olevan painaa villaisella Marcosin kauden julmuudet: tapot, kidutukset ja mielipidevainot.

Marcosin perhe syöstiin vallasta 30 vuotta sitten ns. EDSA-vallankumouksessa. Maailman korruptoituneimpiin johtajiin kuulunut Marcos perheineen kiidätettiin amerikkalaisten lentokoneilla maanpakoon Havaijille. EDSA-vallankumouksesta tuli Filippiinien demokratian tunnusmerkki. Hirmuhallinnon piti jäädä historiaan.

Mutta tänään 87-vuotias Imelda-leski lapsineen saattoi miesvainajansa sankarihautaan muiden presidenttien viereen Manilassa Libingan ng mga Bayani -sankarihautausmaalla. Sitkeä odotus poliittisten kumppanien noususta valtaan kantoi hedelmää.

Kesäkuussa valtaan astunut presidentti Rodrigo Duterte on perheen läheinen ystävä. Hän antoi luvan haudata Ferdinand Marcos sotilasmenoin. Korkein oikeus sinetöi päätöksen vain viikko sitten. Marcosin hallinnon julmuuksien uhrit vastustivat sankarihautausta jyrkästi.

Hirmuvallan uhrien omaiset tyrmistyneitä

Dionito Cabillas vaati korkeinta oikeutta kumoamaan luvan haudata entinen diktaattori Ferdinand Marcos sankarimenoin.
Dionito Cabillas (keskellä) vaati korkeinta oikeutta kumoamaan luvan haudata entinen diktaattori Ferdinand Marcos sankarimenoin. Hän vaatii yhä oikeutta Marcosin poikkeustilavuosien aikana kidutetuille.Kirsi Crowley/ Yle

Sekä sosiaalinen että perinteinen media ovat tänään täyttyneet tyrmistyneiden filippiiniläisten kommenteista, joissa diktaattorin pikahautaamista kuvataan petokseksi kansaa kohtaan. Manilassa kansanjoukot ovat kerääntyneet mielenosoituksiin.

Kymmenettuhannet uhrit ja omaiset Filippiineillä vaativat yhä anteeksipyyntöä tai korvauksia kidutuksesta ja surmista Marcosien poikkeustilavuosien aikana. Mutta Marcosin suku ei ole koskaan pyytänyt anteeksi Marcosin ajan julmuuksia. Päinvastoin, suku pyrkii häikäilemättä päämääräänsä, maineensa puhdistamiseen, vastustajien tunteista piittaamatta.

”Haudattiin kuin varas yössä”

Marcosin sankarihautajaiset järjestettiin tyrmistyttävän nopeasti ja salaa, ei sankarille sopivalla seremonialla. Poikkeustilavuosien perintö on niin synkkä, että suureellinen hautaus olisi taannut isot mielenosoitukset.

Vastustajat kuvasivat, että Marcos haudattiin ”kuin varas yössä”. Ruumis kiidätettiin helikopterilla Marcosin kotiprovinssista Ilocos Nortesta, jossa se on levännyt mausoleumissa. Kansa sai päivällä tietää, että Marcos on kuopattu sankarihautausmaan multaan. Asevoimat järjesti Marcosille sotilashautauksen ja 21 kunnialaukausta.

Marcosilla myös ihailijoita

Fortunato Korkus esittelee Marcosien perheen 1980-luvun koti-idylliä julisteella.
Fortunato Korkus esitteli Marcosien perheen 1980-luvun koti-idylliä julisteella. Hänen mukaansa korruptiosta ja kovasta hallinnosta syytetty Marcos oli Filippiinien paras presidentti. Kirsi Crowley/ Yle

Filippiineillä ei ole harvinaista tavata diktaattorin ihailijoita. Moni pitää Ferdinand Marcosia yhtenä maan parhaista presidenteistä. Köyhyys ja eriarvoisuus eivät kadonneet maata omistavan eliitin hallitsemassa maassa diktatuurin kaatumisen jälkeen. Koska Marcosit olivat osa eliittiä, he pystyivät palaamaan kotimaahansa sulavasti maanpaosta.

Moni kaihoaa Marcosien aikaa, jolloin heidän mukaansa kaikille riitti ruokaa ja hyvinvointia, Manilaan rakennettiin teitä ja sairaaloita ja maailman lehdistön suosima Imelda toi maalle mainetta. Ferdinand Marcosin poika Ferdinand “Bongbong” on suosittu. Hän hävisi vain täpärästi varapresidentin vaalit tänä vuonna.

Some ja koulukirjat maineen puhdistajina

Sosiaalinen media on myös edistänyt Marcosien maineen puhdistamista. Marcosien PR-koneisto on lanseerannut verkkoon lukuisia Marcosin hallintoa ihailevia tarinoita. Osansa on myös koulujen historian kirjoilla, joissa poikkeustilavuosista ei puhuta paljon.

Filippiinien nuorelle väestölle Marcosin vuodet ovat kaukaisia. Marcosin lepääminen sankarihaudassa vahvistaa diktaattorin maineen palauttamista ja jälkikasvun valtapyrkimyksiä kotimaassaan.

Marcosin jälkikasvu on pyytänyt kansalta ymmärrystä, jotta viha Marcosin valta-ajasta pystytään vihdoin lopettamaan. Marcosien vuodet jakavat kansaa kuitenkin niin jyrkästi, että kiista elänee vielä tulevienkin presidenttien aikana. Diktaattori on haudattu, mutta kymmenettuhannet eivät ole haudanneet muistojaan ja henkisiä haavojaan.