Nainen työskenteli perheessä ilman palkkaa 13 vuotta – käräjäoikeus hylkäsi ihmiskauppa- ja kiskontasyytteet

Filippiiniläisnainen saapui sukulaisperheen kodinhoitajaksi vuonna 2001. Pariskunta kustansi naisen asumisen, mutta palkkaa ei maksettu.

Kotimaa
Nainen siivoaa keittiötä
Antti Eintola / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt syytteet oikeusjutussa, jossa pariskuntaa syytettiin törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä kiskonnasta, kiskonnasta sekä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Filippiiniläisnainen työskenteli Lappeenrannassa ja Hangossa sukulaisnaisensa perheessä lasten- ja kodinhoitajana vuodesta 2001 vuoteen 2014 asti.

Nainen ei saanut palkkaa työstään, jossa hän oli käytännössä vuorokauden ympäri perheen käytettävissä. Vapaapäiviä tai lomia ei ollut.

Naisen passi oli vanhentunut jo vuonna 2005, mikä takia nainen otti yhteyttä viranomaisiin alkuvuonna 2015. Tällöin poliisi alkoi epäillä ihmiskauppaa.

Syyttäjän mukaan pariskunta käytti hyväkseen filippiiniläisnaisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, heistä riippuvaista asemaa sekä ymmärtämättömyyttä ja ajattelemattomuutta koskien työnantajien velvollisuuksia.

Ei työsuhdetta

Oikeus perustelee syytteiden hylkäämistä sillä, että kodinhoitajana toimineen naisen ja sukulaisperheen välille ei syntynyt työsuhdetta.

Sen sijaan naisen työskentely perheessä on liittynyt perhesuhteisiin, eikä siitä asianosaistenkaan mukaan ollut tarkoitus maksaa palkkaa.

Todistelussa myös selvisi, että nainen oli itse suhtautunut pidättyvästi rahan vastaanottamiseen.

Nainen ja pariskunta ovat myös pitäneet yhteyttä sen jälkeen, kun nainen oli muuttanut pois perheen luota.

Ei pakkoa eikä eristämistä

Käräjäoikeus myös katsoo, että perhe ei pakottanut naista työhön, eikä hänen yhteyksiään ulkomaailmaan pyritty estämään.

Oikeus ei myöskään katsonut, että pariskunta olisi erehdyttänyt tai käyttänyt hyväksi naisen tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä. Oikeus perustelee tätä sillä, että nainen oli ollut työssä Filippiineillä ja osaa hyvin englantia.