Turvapaikanhakijan saamat sakot uhkaavat jäädä maksamatta, jos pankkitiliä ei ole

Paperittomien turvapaikanhakijoiden on vaikeaa maksaa sakkojaan, koska esimerkiksi pankit eivät ota vastaan rahaa ilman henkilöllisyystodistusta.

Kotimaa
Pysäköintisakko tuulilasin pyyhkijän alla.
Yle

Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho nosti tällä viikolla Twitter-tilillään esille kohtaamansa ongelman turvapaikanhakijoiden arjessa. Sakon maksaminen voi olla turvapaikanhakijalle hyvin hankalaa.

Koska turvapaikanhakijoilta puuttuu yleensä virallinen henkilöllisyystodistus, kuten passi, niin esimerkiksi sakkoja ja muita maksuja on vaikea suorittaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– He eivät pysty maksamaan mitään laskuja pankissa, koska heillä ei ole pankkitilejä. Samasta syystä myöskään pankissa käteisellä maksaminen ei onnistu.

Asiakas oli jo aika turhautunut, kun on kaikin keinoin yrittänyt maksaa sakkonsa.

Sirpa Kansanaho

Sirpa Kansanahon kysely Twitterissä herätti useita ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi. Esimerkiksi Oulussa sakon maksamisen kerrottiin olevan mahdollista kaupungin Oulu10 -toimipisteessä, mutta Kansanaho kertoo, että tieto osoittautui myöhemmin vääräksi.

– Asiakas oli jo aika turhautunut, kun on kaikin keinoin yrittänyt maksaa sakkonsa.

Laki velvoittaa ulosottovirastoa

Lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen Oikeusministeriöstä kertoo, että laki sakon täytäntöönpanosta velvoittaa ulosottovirastoa ottamaan sakkomaksun vastaan myös silloin, kun maksajalla ei ole henkilöllisyystodistusta tai pankkitiliä.

– Lain mukaan sakon voi maksaa myös ulosottomiehelle. Ulosottovirastolla on toimipisteitä eri puolilla Suomea.

Korostan, että tämä tuskin on jokapäiväistä, mutta lainsäädännön mukaan se on mahdollista.

Ville Hinkkanen

Kansanaho kertoo viime keväänä sattuneesta tapauksesta, jossa sakko yritettiin maksaa ulosottoviraston kautta Oulun ulosottovirastossa. Tämä ei silloin kuitenkaan onnistunut, vaan ulostottovirastosta ilmoitettiin, että vasta sakon siirryttyä perintään sen voi maksaa ulosottoviraston kautta.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan laki velvoittaa ottamaan sakkomaksun vastaan ennen ulosmittausta.

Kihlakunnanvouti Reijo Junkkari Oulun ulosottovirastosta kertoo, että muutamia yksittäistapauksia on ollut, joissa sakonmaksu on suoritettu käteisellä. Hän vahvistaa, että Oulun ulosottovirastoon voi tulla sakon maksamaan tällä tavoin.

Ville Hinkkanen Oikeusministeriöstä toteaa, että kyseinen toimintatapa tuskin on yleistä ulosottovirastossa.

– Korostan, että tämä tuskin on jokapäiväistä, mutta lainsäädännön mukaan se on mahdollista.