Obama päätti presidenttikautensa viimeisen Euroopan-matkan

Obama ja suurimpien EU-maiden johtajat tapasivat Berliinissä.

Barack Obama
Hymyileät Obama ja Merkel pyöreän pöydän ääressä.
Presidentti Barack Obaman ja liittokansleri Angela Merkelin lisäksi Berliinissä tapasivat Ranskan presidentti François Hollande, Britannian pääministeri Theresa May, Italian pääministeri Matteo Renzi ja Espanjan pääministeri Mariano Rajoy. Kay Nietfeld / EPA

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama keskusteli perjantaina Berliinissä suurimpien EU- ja Nato-maiden johtajien kanssa, ennen kuin lensi virkakautensa viimeiseltä Euroopan-vierailultaan Peruun.

Siellä hän osallistuu Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin (siirryt toiseen palveluun) huippukokoukseen, mikä päättää hänen ulkomaanmatkansa Yhdysvaltain valtionpäämiehenä.

Obamaa tapaamaan liittokansleri Angela Merkelin kanslian pyöreän pöydän ääreen Berliiniin tulivat Ranskan, Britannian, Italian ja Espanjan johtajat.

Venäjän-pakotteista pidettiin kiinni

Obama kehotti pöytäseuruetta etsimään vastauksia yhteisiin haasteisiin Yhdysvaltain tulevan hallinnon kanssa. Maiden perusarvot ovat yhteiset, Obama korosti.

Kokouksen osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, ettei Venäjän vastaisista pakotteista pidä luopua, ennen kuin Ukrainan rauhankysymys on ratkaistu.

Kokouksessa painotettiin myös läntisessä sotilasliitossa Natossa tehdyn yhteistyön merkitystä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP