Putkiremontin evakkoaika lyheni kahteen viikkoon – Pääurakoitsija: Uskallan julistaa, että onnistuimme

Kerrostalojen putkiremonteissa on Suomessa tehostamisen varaa, arvioi Fira Palveluiden toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

putkiremontti
Uusia vesijohtoputkia kattokiinnikkeissä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaisessa mediassa on seurattu suurella mielenkiinnolla Helsingin Roihuvuoressa sijaitsevan kerrostalon putkiremonttia.

Rakennusyhtiö Fira Palvelut julisti taannoin, että kerrostalon asukkaiden täytyisi olla poissa kodeistaan vain kaksi viikkoa putkiremontin vuoksi.

Taloyhtiö halusi parinkymmenen asunnon kiinteistöön täyden putkiremontin. Uusiksi menivät käyttövesiputket, viemärit, kylpyhuoneet ja sähköt.

Yleensä tämänkokoisen putkiremontin evakkoaika on kolmisen kuukautta. Huoneistoissa ei voi asua putkiremontin raskaimman työvaiheen aikana, sillä sähköt ja vedet ovat pitkiä aikoja poikki. Lisäksi rakenteiden purkaminen ja uusien putkireittien poraaminen aiheuttavat paljon melua ja pölyä.

Roihuvuoressa nopean aikataulun takana oli huolellinen, kuukausia kestänyt suunnittelu. Olennaista oli tiivis yhteistyö tilaajan, suunnittelijan ja pääurakoitsijan välillä heti alussa.

– Tahtotila kysyttiin asukkailta ja osakkailta. Kun se saatiin selville, aloimme suunnitella ja toteuttaa hanketta yhdessä. Työn ja logistiikan suunnittelu on yhdistetty tekniseen suunnitteluun, ja se on mahdollistanut erinomaiset tulokset, sanoo Fira Palveluiden toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Kohteessa käytettiin niin sanottua allianssimallia tiettävästi ensimmäistä kertaa putkiremontissa. Allianssimalli tunnetaan esimerkiksi suurista infrahankkeista, kuten Tampereen rantatunnelista.

"Ei ole kuulunut paljoa murinaa"

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Jauhiainen pääsi käymään omassa asunnossaan jo tänään sunnuntaina. Hänen mukaansa lyhyt evakkovaihe on säästänyt asukkaiden hermoja.

– Ei tästä kahdesta viikosta ainakaan ole ollut paljoa murinoita. Ihan tyytyväisiä ovat ihmiset, että menee nopeasti, Jauhiainen sanoo.

Putkiremontti lyheni myös sillä, että tyhjäkäynti leikattiin työmaalta pois ja hommia paiskittiin tavanomaisesta putkisaneerauksesta poiketen kahdessa vuorossa. Kokkosen mukaan rakennusalalla on paljon historian painolastia.

– Alalla tykätään tehdä asiat niin kuin on aina aiemminkin tehty, se tuntuu turvalliselta. Mutta sitten kun taloyhtiö kysyy, että entä jos tehtäisiin täysin puhtaalta pöydältä hanke, niin silloin on mahdollisuus miettiä ihan uudella tavalla. Tällä kertaa se on nyt onnistunut erittäin hyvin.

Roihuvuorelaisen kerrostalon asukkaiden on määrä päästä palaamaan koteihinsa huomenna maanantaina. Uskaltaako toimitusjohtaja jo julistaa kahden viikon putkiremontin onnistuneeksi?

– Kyllä uskallan julistaa. Meillä on viimeisiä raivaus- ja siivoustöitä menossa. Näyttää siltä, että asukkaat pääsevät suunnitelman mukaan muuttamaan koteihinsa huomenna.

Parannettavaakin jäi, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

– Tässä on paljonkin sellaista, mitä voidaan vielä kehittää. Aikaa voidaan lyhentää vieläkin, Jauhiainen vakuuttaa.

Saksassa putkiremontin evakkovaihe on saatu hoidettua viikossa.