Pääministeri Sipilä Terrafamen uraanihankkeesta: Ei millään tavalla yrityksen prioriteeteissa

Juha Sipilän mukaan Terrafame ei ole jättänyt valtioneuvostoon hakemusta uraanilaitoksen käynnistämisestä.

Terrafame
Juha Sipilä
Juha SipiläYle

Terrafamen aikeet käynnistää uraanilaitos Sotkamon kaivosalueella tulivat pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) yllätyksenä. Sipilän mukaan on aivan liian aikaista puhua uraanista, ensin pitäisi keskittyä nykyisen kaivoksen ylösajamiseen.

– Terrafamella ei ole lupaa uraanin rikastamiseen. Se on selvä asia, että tämä ei ole millään tavalla yrityksen prioriteeteissa. Siellä keskitytään nyt nikkelin ja sinkin ylösajamiseen ja kaikki suunnitelmat pohjautuvat siihen. Ympäristäluvan yva-menettelyssä tämä on mukana tulevaisuuden mahdollisuutena, mutta mitään päätöksiä sen suhteen ei ole tehty.

Pääministeri kertoo myös, ettei Terrafame ole jättänyt valtioneuvostoon hakemusta uraanilaitoksen käynnistämisestä.

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi torstaina A-Studiossa, että yhtiö aikoo käynnistää vuosia käyttämättömänä seisoneen uraanilaitoksen.

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan uraanilaitoksen käynnistäminen vaatii kokonaan uuden lupamenettelyn, jota todennäköisesti seuraa uusi valitusprosessi eri oikeusasteissa. Edellisellä kerralla uraanin talteenottolupa hylättiin Talvivaara Sotkamon talousvaikeuksien takia.