Vaasanseudulla pienten kotitalouksien roskiksia halutaan tyhjentää harvemmin

Jäteastioiden tyhjennysväliä suunnitellaan sovitettavaksi kotitalouden koon mukaan. Nykyisin tyhjennysväli riippuu myös asuinpaikasta taajamassa tai haja-asutusalueella.

jätehuolto
Kuvassa roskalaatikko katoksessa, ympärillä pihapensaita
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Vaasan seudulla jätehuoltomääräyksiin suunnitellaan jäteastioiden tyhjennysvälin sovittamista kotitalouden kokoon. Ehdotuksen mukaan 1-2 hengen kotitalous voisi anoa poltettavan jätteen tyhjennysväliksi kuutta viikkoa.

Yli kolmen hengen talous saisi anomuksesta tyhjennysväliksi enintään neljä viikkoa. Tämä edellyttäisi sitä, että biojäte kompostoidaan tai kerätään erilliseen biojäteastiaan kesäaikana.

Monilokeroastioille esitetään talviaikaan 1.10. - 30.4 mahdollisuutta 4 viikon tyhjennysväleiksi. Erillisen biojäteastian tyhjennysväli on enintään 2 viikkoa.

Nykyisin tyhjennysväliin vaikuttaa myös se, asutaanko taajamassa vai haja-asutusalueella, jossa on mahdollisuus pitempään tyhjennysväliin. Jatkossa tyhjennysväli riippuisi ainoastaan kotitalouden koosta.

Muutos toisi selkeyttä

Vaasan kaupungin jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Östin mukaan toiveita pitemmistä tyhjennysväleistä on tullut runsaasti. Tyhjennysvälistä päättää jätehuoltolautakunta.

– Pienten kotitalouksien mielestä on epäreilua, että roskis joudutaan tyhjentämään, vaikka se on tyhjä. Tällaista palautetta on tullut runsaasti. Lisäksi muutos toisi selkeyttä, koska taajaman ja haja-asutusalueen rajoja on käytännössä vaikea tietää, Enell-Öst sanoo.

Pidennettyä tyhjennysväliä voisi anoa Isossakyrössä, Korsnäsissä, Maalahdessa, Mustasaaressa, Vaasassa ja Vöyrillä. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan keväällä 2017.