Trump nimeää turvallisuusjohtoaan – konservatiiveja ja "tulisesta puheesta" tunnettu kenraali

Tulevan presidentin listalla oikeusministeriksi on Alabaman senaattori, CIA:n päälliköksi republikaaniedustaja Kansasista ja neuvonantajaksi entinen tiedustelujohtaja.

Ulkomaat
Jeff Sessions istuu tummassa puvussa, sininen kravatti kaulassaan. Hän on juuri selittämässä jotain päätellen käsien asennosta.
Alabaman senaattori Jeff Sessions on tiettävästi Trumpin ehdokas oikeusministeriksi.Andrew Gombert / EPA

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump aikoo nimetä kaksi konservatiivipoliitikkoa ja kovia lausuntoja esittäneen entisen tiedustelujohtajan kansallisen turvallisuuden johtopaikoille.

Uutistoimistotietojen mukaan Trump esittää oikeusministeriksi eli maan ylimmäksi lainvalvojaksi Alabaman senaattoria Jeff Sessionsia.

Keskustiedustelu CIA:n päälliköksi Trump aikoo nimetä republikaaniedustaja Mike Pompeon Kansasista. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen Trump aikoo nostaa entisen sotilastiedustelujohtajan Michael Flynnin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan miehet ovat hyväksyneet Trumpin työtarjoukset. Sessionsin ja Pompeon nimityksiin tarvitaan vielä senaatin hyväksyntä.

Maahanmuuttoa arvosteleva senaattori

69-vuotias republikaanisenaattori Jeff Sessions on palvellut Yhdysvaltain senaatissa vuodesta 1997. Sitä ennen hän toimi Alabaman osavaltion oikeusministerinä.

Yhdysvaltain ylimmäksi lainvalvojaksi ehdolla oleva Jeff Sessions on tullut tunnetuksi kovasta maahanmuuttolinjasta. Sessions toimi Trumpin neuvonantajana maahanmuuttoasioissa tämän kampanjan aikana.

Viime vuonna hän kirjoitti 25-sivuisen raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän esitti hallitsemattoman maahanmuuton johtavan työpaikkojen menetyksiin ja riippuvuuteen sosiaaliturvasta.

– Neljän viime vuosikymmenen aikana olemme todistaneet seuraavia: ennätysmäisen hallitsemattoman maahanmuuton kautta Yhdysvalloissa, dramaattista nousua sosiaaliturvaa saavien ihmisten määrässä ja jyrkkää keskiluokan palkkojen heikkenemistä, Sessions kirjoitti.

Sessionsin kuuleminen senaatissa ei välttämättä suju vastalauseitta.

Vuonna 1986 presidentti Ronald Reagan yritti nimittää Sessionsin liittovaltion tuomariksi, mutta nimitys kaatui poikkeuksellisesti kongressissa, koska Sessionsin väitettiin esittäneen rasistisia huomautuksia, muun muassa kutsuneen mustaa syyttäjää "pojaksi".

Boy-puhuttelulla on kulttuurinen painolastinsa, sillä orjuuden ja sitä seuranneen rotuerottelun kaudella etelävaltioissa valkoiset puhuttelivat siten aikuisia mustia miehiä antaen ymmärtää, että nämä ovat suhteessa valkoiseen valtaväestöön ikään kuin lapsia.

Sessionsin kerrottiin myös luonnehtineen kansalaisoikeusaktivisteja epäamerikkalaisiksi ja kansalaisoikeusjärjestöjä NAACP:tä ja ACLU:a kommunistien inspiroimiksi. Sessions on kiistänyt rasismisyytökset.

Teekutsuliikkeen mies CIA:n johtoon

Keskustiedustelu CIA:n johtoon Trump on nostamassa siis kongressin edustajainhuoneesta republikaaniedustaja Mike Pompeon Kansasista. Pompeo lasketaan republikaanipuolueessa konservatiivisen teekutsuliikkeen edustajiin.

Mike Pompeo seisoo puhujankorokkeen ääressä tummassa puvussa, keltaisessa kravatissa ja katsoo vakavana yleisöön. Taustalla on Yhdysvaltain lippu ja muita henkilöitä.
Mike PompeoLarry W. Smith / EPA

West Pointin sotilasakatemiasta ja Harvardin oikeustieteen laitokselta valmistunut Pompeo on lentokoneen osia valmistavan Thayer Aerospace -yhtiön perustaja. Hän johti yhtiötä vuosikymmenen ajan. Teekutsuliikettä rahoittaneet Kochin veljekset ovat tiettävästi sijoittaneet yhtiöön.

Pompeo nousi kongressiin 2010 teekutsuliikkeen aallonharjalla.

Vuonna 2014 hän johti edustajainhuoneen erityisvaliokuntaa, joka tutki vuoden 2011 hyökkäystä Yhdysvaltain diplomaattiasemalle Benghazissa Libyassa.

Republikaanit ovat syyttäneet ulkoministerinä toiminutta Hillary Clintonia Yhdysvaltain suurlähettilään ja muiden kansalaisten kuolemiin johtaneista laiminlyönneistä Benghazin tapauksessa.

Pompeo on arvostellut ankarasti Iranin ydinohjelmasta tehtyä sopimusta ja kannattanut Kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n laajamittaista urkintaohjelmaa.

Kovapuheinen kenraali neuvonantajaksi

Entinen sotilastiedustelun DIA:n johtaja Michael Flynn on herättänyt huomiota esittämällä jyrkkiä mielipiteitä muslimien vaarallisuudesta ja esiintymällä Russia Today -kanavalla, jota länsivalloissa pidetään Venäjän propagandavälineenä.

Flynn puhuu mikrofoniin vahvistaen sanojaan oikealla kädellään. Hänellä on yllään tumma univormu, jonka kauluksessa on kultaisin kirjaimin U.S. Rintamuksessa on sarja ansiomerkkejä. Kuvan tausta on musta.
Kenraali Michael Flynn.Michael Reynolds / EPA

Flynn toimi kenraali Stanley McChrystalin tiedusteluneuvonantajana Irakissa ja Afganistanissa.

Vuosina 2012–2014 hän toimi sotilastiedustelu DIA:n johtajana, mutta hänen kautensa tiedustelun johdossa katkesi erimielisyyksiin Obaman hallinnon kanssa.

57-vuotias Flynn tulee demokraatteja kannattavasta perheestä ja on rekisteröitynyt puolueen kannattaja, mutta hän asettui jo varhaisessa vaiheessa vahvasti Trumpin kampanjan taakse.

Trumpin ehdokkuuden vahvistaneessa republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa Michael Flynn piti puheen, jota luonnehdittiin tuliseksi.

– Olemme kyllästyneet Obaman tyhjiin puheisiin ja hänen harhaanjohtavaan retoriikkaansa, Flynn sanoi puheessaan.

– Se on aiheuttanut sen, että maailma ei kunniota Yhdysvaltain sanaa eikä pelkää mahtiamme.

Helmikuussa Flynn kirjoitti twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että islamin pelko on rationaalista ja jakoi videota, jonka mukaan islam vaatii, että 80 prosenttia ihmiskunnasta on orjuutettava tai tuhottava.

Flynnin mukaan Yhdysvaltain suurin vihollinen on radikaali islamilainen terrorismi ja taistelussa sitä vastaan Yhdysvallat voisi liittoutua esimerkiksi Venäjän kanssa.

Lisätty kello 20.09 taustaa siitä, miksi Jeff Sessionsin väitetystä "poika"-puhuttelusta heräsi kiistelyä vuonna 1986.

Lähteet: AP, Reuters