Vihreiden Saido Mohamed sivuun luottamustehtävistä poliisitutkinnan takia

Poliisi ryhtyi tutkimaan Mohamedin rahankäyttöä hänen sisarensa saaman tuomion jälkeen. Mohamedia epäillään törkeästä rahanpesusta.

Helsinki
Kuvassa Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed istumassa pöydän takana.
Yle

Helsingin vihreät on siirtänyt Saido Mohamedin sivuun kaikista luottamustehtävistä. Mohamed on puolueen varavaltuutettu Helsingin kaupunginvaltuustossa sekä varsinainen jäsen asuntolautakunnassa.

Mohamed on myös ilmoittanut jättäytyvänsä pois kevään kuntavaaleista sisarensa saaman petostuomion vuoksi. Lisäksi poliisi on alkanut tutkia Mohamedin omaa toimintaa törkeänä rahanpesuna.

– Kaiken kaikkiaan tämä on ikävä tilanne, mutta on hyvä, että poliisi tutkii asiaa ja mahdollisesti oikeus sitten aikanaan toteaa, että onko hän syyllistynyt rikokseen vai ei. Elämme oikeusvaltiossa, joten siellä tämä asia aikanaan ratkaistaan, ja katsotaan sitten miten käy, valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs toteaa.

Vihreiden ratkaisusta kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Mohamedin sisaren oikeudenkäynti johti rahanpesuepäilyyn

Mohamedin sisar on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomion mukaan sisar oli jättänyt ilmoittamatta Kelaan muutostaan Iso-Britanniaan ja sai siksi lapsilisiä kymmenen ylimääräisen vuoden ajan. Petoksella hankittu etu on käräjäoikeuden mukaan 44 232 euroa.

Sisar väitti oikeudessa, että Saido Mohamed olisi käyttänyt rahat omiin opintoihinsa. Mohamedilla on ollut sisarensa pankkikortti käytössä. Saido Mohamedia kuultiin käräjillä todistajana, ja hän kertoi lähettäneensä rahat sisarelleen. Oikeuden mukaan sisar ei kuitenkaan ole saanut rahoja. Sisar tuomittiin silti petoksesta, koska hän oli itse laiminlyönyt velvollisuuttaan ilmoittaa muutostaan Iso-Britanniaan.

Poliisi sai oikeudenkäynnin jälkeen kolme tutkintapyyntöä Saido Mohamedin toiminnasta.