Kiina ilmastojohtajaksi – aurinkoenergian kasvuvauhti tuplaantui vuodessa

Alkuvuoden mittaan Kiinassa otettiin joka päivä käyttöön kymmenen kertaa enemmän aurinkokennoja ja aurinkokeräimiä kuin koko Suomessa on nykyisin käytössä.

Kiina nousi viime vuonna maailman suurimmaksi aurinkosähkön käyttäjäksi. Aurinkopaneeleilla tuotetaan sähköä sekä paikallisesti että verkkoon, tässä aurinkokeräimiä Yichangissa kerrostalojen katoilla. Kuva: Mika Mäkeläinen/Yle

Kun Yhdysvallat jarruttaa, Kiina kiihdyttää. Yhdysvaltain vaalitulos ei vaikuta Kiinan kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan. Kiinan sijoitukset uusiutuvaan ja saasteettomaan aurinkoenergiaan kasvavat vielä nopeammin kuin on ennakoitu.

Kiinassa otetaan tänä vuonna käyttöön aurinkoenergiakapasiteettia tuplasti viime vuoteen verrattuna. Tuoreimpien tilastojen mukaan yhdeksässä kuukaudessa kapasiteetti kasvoi 27 000 megawattia, mikä oli paljon enemmän kuin Kiinan tavoite koko tälle vuodelle.

Luvut ovat huikeita. Kiinassa asennettiin alkuvuoden mittaan yhdessä ainoassa päivässä lähes sata megawattia aurinkoenergiakapasiteettia, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa on kaiken kaikkiaan käytössä.

Aurinkokeräimet lämmittävät monen kiinalaismaatalon käyttöveden. Kuva: Mika Mäkeläinen/Yle

Viime vuonna Kiina ohitti Saksan maailman suurimpana aurinkosähkön käyttäjänä. Aurinkoenergian tuotantokapasiteetti on jo nyt yli kaksinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna.

Tavoitteet ovat niin korkealla, että jatkossa muut maat jäävät kauas taakse: Viidessä vuodessa (2015–2020) Kiina aikoo yli kaksinkertaistaa aurinkoenergian tuotantokapasiteetin 110 000 megawattiin. Vielä suuremmista tavoitteista on jouduttu perääntymään sähköverkon pullonkaulojen takia.

Sen lisäksi, että aurinkopaneeleilla tuotetaan sähköä sekä paikallisesti että verkkoon, Kiinassa käytetään paljon aurinkokeräimiä lämmittämään asuntojen käyttövesi.

Trump ei horjuta Kiinan ilmastopolitiikkaa

Aurinkoenergian taivaalle ilmestynyt myrskypilvi Trump ei ole hetkauttanut Kiinan viranomaisia eikä kiinalaisia energiayhtiöitä.

Vaikka Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump uhkaa irrottaa maansa Pariisin ilmastosopimuksesta, Kiinassa uskotaan, että uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on maan kansallisen edun mukaista.

Marokon ilmastokokouksessa Kiinan viranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei Trumpin valinta aiheuta muutoksia Kiinan ilmastopolitiikassa.

Aurinkoiseen tulevaisuuteen uskotaan myös aurinkoenergiayhtiön toimitiloissa Tianjinin miljoonakaupungin kattojen yläpuolella.

Singyes Solar -yhtiön Tianjinin tytäryhtiön toimitusjohtaja Tong Guowei arvioi Ylen haastattelussa, ettei Trumpin valinta himmennä aurinkoenergian tulevaisuutta sen paremmin Kiinassa kuin muuallakaan maailmassa.

– Sen vaikutukset ovat vain väliaikaisia. Yhdysvallat voi vaikuttaa alan näkymiin jonkin verran, mutta ei ratkaisevasti, Tong sanoo.

Singyes Solarin tytäryhtiön toimitusjohtaja Tong Guowei on ripustanut toimiston jokaiseen huoneeseen kommunistisen puolueen ensimmäisen puheenjohtajan Mao Zedongin kuvan, koska hänen mielestään Mao oli hyvä johtaja. Kuva: Mika Mäkeläinen/Yle

Tukiaisia joudutaan jatkamaan vielä pitkään

Tongin mielestä myös Trump ymmärtää bisneksen päälle, eikä siksi käännä selkäänsä uusiutuvalle energialle – joka on suurta bisnestä sekä Yhdysvalloissa että ennen kaikkea Kiinassa. Bisnes kukoistaa toistaiseksi kuitenkin vain valtion tuella.

Aurinkoenergia ei ole vielä kypsä vapaille markkinoille, koska se ei kestä vapaata hintakilpailua muiden energiamuotojen kanssa.

– Liian tiukka kilpailu rajoittaisi aurinkoenergiateollisuuden kehitystä. Kiinan hallitus ymmärtää teollisuuden tilanteen, Tong sanoo. Hänen mukaansa valtion hintatukea tarvitaan vielä hyvin pitkään, ainakin kymmenen vuotta.

Viranomaiset ennakoivat hiukan nopeampaa teknistä kehitystä. Kiinan energiahallinnon uusiutuvasta energiasta vastaavan osaston johtaja Zhu Ming on arvioinut (siirryt toiseen palveluun), että aurinkoenergian tuotantokustannukset alenevat muun sähköntuotannon keskitasolle jo ennen vuotta 2025, mikä oli aiemmin virallinen ennuste. Silloin tuki viimeistään lakkaisi.

Kiinan valtio tukee aurinkoenergian tuotantoa avokätisesti, mikä on hyödyttänyt Singyes Solarin kaltaisia yhtiöitä. Kuva: Yle

Kiina ei ole kertonut, kuinka pitkään se jatkaa aurinkosähkön tukea, joka on tähän asti ruokkinut alan kasvua. Alustavasti on kaavailtu, että tuet vähenisivät jo ensi vuoden alusta ainakin neljänneksen nykytasosta.

Aurinkosähkön tuottaminen kolmanneksen kalliimpaa

Toimitusjohtaja Tong Guowein mielestä Singyes Solar on teknisesti ja tuotannon tehokkuudella mitattuna alan kärkiyhtiöitä. Silti sen tekniikalla aurinkoenergiaa voi hänen mukaansa nykyisin tuottaa kannattavasti vasta kun sähkö maksaa noin 10 eurosenttiä kilowattitunnilta.

Kiinassa kuluttajat maksavat sähköstä nykyisin 6,7 senttiä kilowattitunnilta. Erotus on saatava jostain – käytännössä julkisista tuista.

Kiinassa valtio pönkittääkin avokätisesti aurinkoenergian tuotantoa. Keskushallinnon tuki aurinkoenergian käyttäjille on nykyisin 5,7 eurosenttiä kilowattitunnilta. Alueellisilta ja paikallisilta viranomaisilta voi herua lisätukea.

Lisäksi kannustetaan aurinkosähköjärjestelmien kehittäjien innovointia. Aurinkosähköalalla ei juuri ole kiinalaisia valtionyrityksiä, mutta yksityiset yritykset saavat tukea sen mukaan miten hyvin ne täyttävät valtion asettamia tavoitteita teknisessä kehityksessä.

Kiinan valtio maksaa aurinkoenergian käyttäjille tukea 5,7 eurosenttiä kilowattitunnilta. Aurinkokeräimiä Hubein maakunnassa. Kuva: Mika Mäkeläinen/Yle

Tukiriippuvuus tuo kuoppia kasvuun

Riippuvuus julkisesta tuesta näkyy aurinkoenergian tuotannon kasvupyrähdyksinä. Alkuvuonna kapasiteetin nopea lisäys selittyy osin sillä, että heinäkuun alusta Kiinan valtion tuki aurinkosähkölle väheni. Kasvun ei uskota jatkuvan yhtä kovana enää loppuvuodesta eikä ensi vuonna.

Singyes Solar aikoo kuitenkin pärjätä kiristyvässä kilpailutilanteessa. Tongin mukaan Singyes Solar on sikäli hyvässä asemassa, että myös rahoittajat luottavat siihen, joten lainat eivät ole kohtuuttoman kalliita. Uskottavuutta antaa se, että yhtiö on listautunut Manner-Kiinan ulkopuolelle Hongkongin pörssiin.

Kiinalainen Singyes Solar -yhtiö on erikoistunut kokonaisten aurinkosähköjärjestelmien rakentamiseen. Yhtiö tekee reilua voittoa ja vie tuotteitaan seitsemään muuhun maahan. Kuva: Yle

Kasvu on ollut huimaa. Yhtiö aloitti aurinkopaneelien tuotannon viisi vuotta sitten, mutta on nyt erikoistunut kokonaisten sähköjärjestelmien rakentamiseen. Palkkalistoilla on 2 000 työntekijää, lähinnä eteläisissä Hunanin ja Guangdongin maakunnissa. Yhtiön liikevaihto on 700 miljoonaa euroa vuodessa ja toiminta on reilusti voitollista.

– Kilpailuvalttimme on se, että tuotamme kokonaisia aurinkosähköjärjestelmiä, Tong sanoo. Paneelien halventuminen on Tongin mukaan vain parantanut yhtiön kannattavuutta.

Moni kiinalaisyritys on erikoistunut kapeasti esimerkiksi aurinkopaneelien tuotantoon, ja on ajautunut vaikeuksiin, koska juuri niiden hinta on laskenut voimakkaasti.

Johtaako tuki aurinkopaneelien dumppaukseen maailmalle?

Kiinalaisten aurinkopaneelien hinta on laskenut viime aikoina, mikä on kismittänyt muuta maailmaa. Kuva: Yle

Nimenomaan kiinalaisten aurinkopaneelien hinnanlasku on ärsyttänyt muuta maailmaa. EU ja Yhdysvallat ovat syyttäneet Kiinaa ylikapasiteetin dumppauksesta ulkomaille, koskien yhtä hyvin terästä kuin vaikkapa aurinkopaneeleita. Omia yrityksiä suojellaan nykyisin kiinalaisille määrätyillä rangaistustulleilla.

Singyes Solar vie tuotteitaan seitsemään muuhun maahan, mutta yhtiön Tianjinin tytäryhtiön toimitusjohtaja Tong Guowei ymmärtää hyvin, että länsimaat haluavat suojella omaa aurinkopaneelien tuotantoaan. Tong huomauttaa, että Kiinakin käyttää suojatulleja parantaakseen esimerkiksi nuoren autoteollisuutensa kilpailuasetelmia vakiintuneita länsimaisia valmistajia vastaan.

Tongin mielestä tulleissa on kuitenkin mukana myös kansainvälistä valtapolitiikkaa. Kiinaa painostetaan kauppapoliittisin keinoin.

– Maailma ei kuitenkaan lopulta ole niin valtava. Globalisaatio tulee vielä. Lopulta uusiutuvan energian halpeneminen on hyvä asia koko maailmalle, Tong sanoo.

Pekingin savusumusta hälytys

Aurinkosähkön tuotannon kasvu Kiinassa merkitsee vähitellen hiilen käytön vähentymistä. Sillä on kauaskantoiset seuraukset, jotka näkyvät jokaisen elämässä.

Vihreämmän energiapolitiikan tarpeesta tavallisia kiinalaisia muistuttaa erityisesti talvisin kärjistyvä ilmansaastetilanne. Esimerkiksi pääkaupunkiin Pekingiin annettiin keskiviikkona puolilta öin neliportaisen varoitusasteikon toiseksi korkein niin sanottu oranssi hälytys pitkään jatkuvan saastesumun takia.

Hälytystilan aikana kouluja on kehotettu lopettamaan ulkoliikunta ja rakennustyömaat keskeytetään. Rakennustöiden lopettamisella yritetään vähentää pölyn määrää kaupunki-ilmassa.

Viranomaiset ovat kuitenkin lohduttaneet pekingiläisiä sillä, että ilmansaastepitoisuudet ovat tänä vuonna olleet hiukan viimevuotista alempia. Savusumun takaa pilkottava aurinko paistaa edes aavistuksen kirkkaammin.

Päivitetty 19.11.2016 klo 17: täsmennetty Kiinan aurinkoenergian tuotantotavoitetta.