Kaikki puolueet haluavat omia itselleen kunnian siitä, ettei vanhuksilta viedäkään hoitajia

SDP väittää saaneensa hallituksen perumaan aikeensa, koska hallitus pelkää vaaleja. Hallitus taas sanoo koko ajan etsineensä muita vaihtoehtoja säästämiseen kuin hoitajien vähentäminen.

vanhukset
Rehula, Guzenina ja Elovaara
Juha Rehula, Maria Guzenina ja Tiina ElovaaraEduskunta, Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuka sai aikaan sen, ettei hoitajia vähennetäkään? Hallituksen ratkaisun äidiksi ovat perjantaina ilmoittautuneet sekä hallitus, oppositio että hoitajat eri puolueista.

Hallitus perui tänään suunnitelmansa hoitajamitoituksen laskemisesta. Jatkossakin kahta vanhusta kohti olisi keskimäärin yksi hoitaja.

– Kyllä iso palaute, ennen kaikkea tavallisten ihmisten hätä, on yksi osa tätä vastausta, sanoo peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

– Ne keinot, joita tässä oli kaavailtu, ovat osoittautuneet sellaisiksi, että nyt mennään toista polkua eteenpäin.

Guzenina: "Hallitus pelkää kevään vaaleja"

SDP:n Maria Guzenina katsoi, että hoitajamäärän pitäminen ennallaan on opposition ansio.

– Alun alkaenkaan ei olisi pitänyt hoitajia, vanhuksia ja heidän omaisiaan pelotella näin järjettömällä esityksellä, moittii Guzenina.

Hänen mielestään hallitus jänisti.

– Kun oppositio kertoo, että me emme tällaista päätöstä olisi vieneet eteenpäin, niin ihmiset alkavat miettiä, ketä äänestää. Näin ollen se paine syntyy ja hallituksen on kannattanut peruuttaa tästä, koska he pelkäävät kevään vaaleja, Guzenina selittää.

Hoitajatkin ilmoittavat kääntäneensä hallituksen pään

Myös hoitajat eri hallituspuolueista ovat tehneet töitä, jotta mitoitus pysyisi ennallaan. Hekin katsovat olevansa ratkaisijoita.

– Hoitajat tämän ovat tehneet. Me olemme parantaneet vanhusten asemaa, käsipareja ei voi vähentää, Tiiina Elovaara (ps.) ilmoittaa.

– Minusta on hyvä, että hallitus pystyi myöntämään sen, että säästöjä haetaan jostain muualta, Elovaara kehui ratkaisua.

Jo budjettiriihessä hallitus keskusteli, olisiko säästöjen löytämiseen muuta tapaa kuin hoitajien vähentäminen. Pääministerin mielestä on turha väittää, että hallitus peruisi päätöksiään vaikka peruikin aiemman suunnitelmansa.

– Me pystymme pitämään hallitusohjelmaan tavoitteet, mutta keinoja viilataan. Olen erittäin tyytyväinen päätökseen, Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Hallitus miettii, kuka onkaan hoitohenkilökuntaa

Leikkaamalla kuntien valtionosuutta hallitus tavoitteli 70 miljoonan euron säästöjä. Vaikka hoitajia ei vähennettäisi, säästöt otetaan vanhustenhoidosta silti. Miten, se on vielä auki.

Yhtenä osana säästöjä voi olla väljentää laskutapaa, jolla hoitajien määrä erityyppisissä hoitopaikoissa mitataan. Hoitajiksi saatettaisiin laskea muutakin henkilökuntaa. Peruspalveluministeri Juha Rehula ei suostu sanomaan, ketkä voitaisiin laskea mukaan mitoitukseen. Ei kuitenkaan esimerkiksi vahtimestareita, Rehula paljastaa.