Hyppää sisältöön

Turkkilaisia Nato-upseereita hakee turvaa Euroopasta – pelkona Erdoğanin puhdistukset

Tuhannet turkkilaiset ovat hakeneet tänä vuonna turvapaikkaa pelkästään Saksasta. Syynä on heinäkuun vallankaappausta seurannut opposition ahdistelu.

Turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Euroopassa Turkin vallankaappausyrityksen seurauksena. - Turkin poliisi pidättää kapinoivia sotilaita Taksim-aukiolla Istanbulissa 16. heinäkuuta. Kuva: EPA / Sedat Suna

Yli 4400 Turkin kansalaista on anonut turvapaikkaa Saksasta tämän vuoden aikana. Luku käy ilmi Saksan hallituksen alaisen maahanmuutto- ja pakolaisviraston tilastoista.

Määrää ovat kasvattaneet Turkin heinäkuussa sattuneen vallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset. Koko viime vuonna Saksasta haki turvapaikkaa 1767 Turkin kansalaista.

Turvapaikkaa hakeneiden joukossa on Naton Ramsteinin tukikohdassa työskenteleviä turkkilaisia upseereita, kertoo saksalainen uutistoimisto DPA.

Turkin johdon toimeenpanemat puhdistukset rasittavat pahasti Turkin ja Saksan suhteita.

Stoltenberg vaatii oikeusvaltiota

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan sanoo, että turkkilaisia upseereita on turvapaikanhakijoina useissa Nato-maissa.

– Jotkut turkkilaiset upseerit, jotka työskentelevät Naton komentojärjestelmässä, ovat hakeneet turvapaikkaa niistä Nato-maista, joissa ovat töissä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg sanoi Brysselissä, että Turkki on edelleen Natolle keskeinen jäsenmaa ja että hän tuomitsee heinäkuisen vallankaappausyrityksen. Hän kuitenkin korosti samalla, että Turkin täytyy kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita.

Puhdistuksia kaikkialla yhteiskunnassa

Yli 110 000 ihmistä on Turkissa erotettu tai pidätetty virastaan kaappausyrityksen jälkeen. Puhdistukset koskevat valtionhallintoa, armeijaa, oikeuslaitosta, opettajakuntaa, yliopistoja, tiedotusvälineitä sekä useita muita instituutioita. 36 000 ihmistä on pantu vankilaan.

Turkin armeijasta on erotettu tuhansia sotilaita, ja jotkut heistä ovat hakeneet turvapaikkaa ulkomailta jo aiemmin.

Kaappauksen aikana 240 ihmistä sai surmansa.

Turkin liittolaismaissa etenkin Euroopassa on arvosteltu jyrkästi Turkin demokratian tilaa ja ihmisoikeuksien loukkauksia. Presidentti Recep Tayyip Erdoğania on syytetty diktatorisista otteista poliittisia vastustajiaan kohtaan.

Turkin hallinto puolestaan sanoo puolustavansa demokratiaa. Se on nimennyt kaappausyrityksen pääarkkitehdiksi Yhdysvalloissa asuvan uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin. Gülen on kiistänyt syytökset.

.
.