Antti Rinne hakee jatkokautta puheenjohtajana – ”Olen käytettävissä”

SDP:n istuva puheenjohtaja Antti Rinne hakee jatkoa puheenjohtajakaudelleen. Rinne on nyt johtanut puoluetta lähes kolme vuotta.

politiikka
Antti Rinne

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne antoi Hyvinkään puoluevaltuuston kokouksessa ilmoituksen, jota häneltä odotettiin. Rinne asettuu ehdolle puolueen puheenjohtajaksi.

– Olen käytettävissä, kiitos!

Rinne perusteli päätöstään pitkällä puheella, jossa hän kertoi, kuinka SDP:n linja eroaa hallituksen politiikasta.

– Kuntavaaleissa kansalaiset voivat valita kahdesta vaihtoehdosta. Voimme jatkaa Sipilän porvarihallituksen raa'alla tiellä tai sosialidemokraattisella tiellä.

Rinne listasi useita tekijöitä, jotka erottavat hallitusta ja SDP:tä toisistaan. Puheessa toistuivat niin sote-uudistuksen valinnanvapaus, hoitajamitoitus kuin ihmisten arkea koskevat leikkaukset.

Tarja Filatov linjasikin alustuspuheenvuorossaan, että hallituksen parhaita päätöksiä ovat olleet ne, joissa se on perunnut aiempia päätöksiään.

Rinne vielä ehdokkaana yksin

Yksikään toinen sosialidemokraatti ei ole vielä ilmoittautunut puheenjohtajakisaan mukaan. Johtotehtävistä kiinnostuneet ovat halunneet odottaa tietoa siitä, haluaako Rinne jatkaa tehtävässä vai ei.

Osaltaan kyse on siitä, että istuvan puheenjohtajan haastaminen on nähty epäluottamuksen esittämiseksi puoluejohdolle. Puheenjohtajavaali Seinäjoen puoluekokouksessa 2014 hajotti SDP:n rivejä pitkäksi aikaan.

Tuolloin Antti Rinne haastoi istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja kiri puolen vuoden kampanjan aikana puoluekokousväen suosikiksi niukalla erolla.

Julkisuudessa mahdollisina kandidaatteina puheenjohtajakisaan on esitetty muun muassa puolueen varapuheenjohtaja Antti Lindtmania, kansanedustaja Tytti Tuppuraista, Timo Harakkaa ja Tuula Haataista.

Rinteen matka puheenjohtajaksi on ollut monipolvinen.

Vuosien matka puheenjohtajaksi

Rinne nousi puolueen johtoon Seinäjoen puoluekokouksessa 14 äänen erolla Jutta Urpilaiseen. Tämä ei tosin ollut ensimmäinen kerta, kun Rinne haki SDP:n johtotehtäviin.

Vuonna 2012 Rinne osallistui varapuheenjohtajavaaleihin, mutta hän sai vaaleissa vain vähän kannatusta. Ensimmäinen yritys ei kuitenkaan valunut täysin hukkaan.

Ammattiyhdistysliike tiesi seuraavalla kerralla, kenen puoleen kääntyä, kun Urpilaiselle haettiin haastajaa. Rinne sai erityisen paljon tukea SAK:n teollisuus- ja kuljetusliitoilta.

Rinteen värikäs historia ammattiyhdistysliikkeessä alkoi jo Risto Kuisman johtamassa AKT:ssä 1980-luvun lopulla. AKT:n jälkeen Rinne toimi STTK:n jäsenliiton Erton, Toimihenkilöunionin ja Ammattiliitto Pron puheenjohtajana yli kymmenen vuotta.

Osa ammattiyhdistysajoista on seurannut Rinnettä pitkään. Laittomiksi väitettyjä lakkoja on käsitelty eri oikeusistuimissa vielä viime vuosiin saakka.

Tahmea alku politiikassa

Vaikka Rinteen viimeinen puheenjohtajakampanja onnistui vaikeista lähtökohdista huolimatta, hänen poliittinen kampanjointinsa ei ole aina tuottanut tulosta.

Rinne pyrki ennen vuosituhannen vaihdetta 1999 eduskuntaan, mutta hän ei äänisaalillaan lunnastanut paikkaa kansanedustajana. Ääniä miehelle kertyi noin 2 300.

Ennen eduskuntavaaliehdokkuutta Rinne oli pyrkinyt ja päässyt Mäntsälän valtuustoon vuonna 1997. Rinne istui valtuustossa kaksi kautta, kunnes pyrki valtuustoon uudelleen vuonna 2012.

Rinne sai ensimmäisen kosketuksen valtakunnan politiikkaan 1990-luvun lopulla Paavo Lipposen hallituksessa ministerinä toimineen Jouko Skinnarin eduskunta-avustajana.

Viime eduskuntavaaleissa tuore puheenjohtaja oli demareiden ääniharava yli 12 000 äänellä. Puheenjohtajavaaliehdokkaaksi povailtu Antti Lindtman sai samasta vaalipiiristä yli 10 000 ääntä.