1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lontooseen on valmistumassa käsityöläisten yhteistyöllä saamelaistaiteilijan erityinen taideteos

Saamelaistaiteilija Outi Pieskiltä on tilattu suuri taideteos Lontoon Southbank Centeriin Nordic Matters -festivaaleille.

kulttuuri
Outi Pieski dáiddaduodji
Outi Pieskin mukaan Lontooseen suunnitellun työn yhtenä ideana on kuvata saamenpukuisten ihmisten kokoontumista. Kuvassa Pieskin aiempaa taidetta.Outi Pieski

Lontoossa järjestetään vuoden 2017 aikana suuri pohjoismaista kulttuuria esittelevä festivaali Nordic Matters.

Nordic Matters tuo Lontoon Southbank Centreen vuoden aikana monenlaista kulttuuri- ja taideohjelmaa kaikista pohjoismaista.

Festivaali on tilannut myös saamelaistaiteilija Outi Pieskiltä suuren teoksen, joka tulee olemaan esillä Lontoossa koko vuoden 2017.

Outi Pieski
Outi Pieski.Outi Pieski

Apuna monet kädet

Outi Pieskin taiteessa näkyy usein vaikutteita saamelaisen naisen saamenpukuun kuuluvasta silkkihuivista. Lontooseen matkaava teos on kuitenkin niin suuri käsityö, että sen tekemiseen Pieski tarvitsi lisäkäsiä.

Outi Pieski dáiddaduodji Risteävät polut
Kristin Hjellegjerde

– Teoksen yhtenä alkuperäisenä ajatuksena oli se, että saamenpukuiset ihmiset kokontuvat yhteen ja muodostavat värikkään ryhmän, joka luo yhteenkuuluvuuden ja voimakkuuden tunnetta ja tekee hyvää, Pieski selittää.

Helsingissä asuva Pieski kertoo, että pääkaupunkiseudulta oli vaikea löytää apulaisia, mutta postin mukana apua voi onneksi saada matkojen takaa.

– Oli vaikea löytää Helsingistä ihmistä, jolla on tapana solmia huiveja ja joka ehtisi auttaa. Mutta aion lähettää postin mukana materiaaleja ympäriinsä. Monet ovat tarjoutuneet auttamaan, Pieski kertoo.

“Tämä työ on aivan erityinen”

Lontooseen matkaava taideteos on massiivinen, ja työssä on nyt mukana Pieskin lisäksi kuusi käsityöläistä. Pieski on iloinen, että on saanut näin suuren tilauksen ja pääsee tekemään taidettaan yhdessä muiden kanssa.

– Olen hyvin innoissani! Tämä työ on aivan erityinen siitä mielessä, että minulla on niin monta ihmistä kanssani tekemässä tätä.

Ajatuksena on myös kuvata teoksen tekijöitä ja tekemistä. Kuvat aiotaan laittaa esille installaation yhteyteen Lontoossa.

Lue seuraavaksi