Puolan entinen presidenttipari on haudattu uudelleen Krakovassa

Presidenttiparin jäännökset tutkittiin kuluneella viikolla Krakovassa, Jagellon yliopiston laboratoriossa.

Lech Kaczyński
Kuvassa marmoriarkkujen päällä punavalkoisia kukkalaitteita ja nauhoja.
Lento-onnettomuudessa kuolleet Puolan presidentti Lech Kaczynski ja hänen vaimonsa on haudattu uudelleen Wavelin katedraalissa Krakowassa.Stanislaw Rozpedzik / EPA

Puolan entinen presidentti Lech Kaczynski ja hänen vaimonsa Maria Kaczyńska on saatettu jälleen haudan lepoon sen jälkeen, kun heidän hautansa avattiin maanantaina uusien tutkimusten takia.

Katolinen hautajaistilaisuus järjestettiin perjantaina Wavelin katedraalissa, Pyhän Leonardin kryptassa. Presidenttiparin uudelleen hautaamista olivat todistamassa muun muassa presidentti Andrzej Duda, pääministeri Beata Szydlo sekä vainajien perheenjäsenet.

Alkuperäinen hautamuistomerkki vaurioitui maanantaina haudan avaamisen yhteydessä, jonka vuoksi uusi kivi koristeluineen veistettiin kahdessa päivässä Carraran marmorista.

Kaikkiaan 96 ihmistä sai surmansa lento-onnettomuudessa Venäjällä Smolenskissa 10. huhtikuuta 2010, kun presidentti Lech Kaczynskin valtuuskunta oli matkalla puolalaisupseerien muistojuhlaan.

Uusien tutkimusten ja ruumiinavausten tarkoituksena on selvittää turmassa olleiden matkustajien kuolinsyy ja samalla saada selvyyttä lentoturman syystä. Presidenttiparin jäännökset tutkittiin kuluneella viikolla Krakovassa, Jagellon yliopiston laboratoriossa.

Puolan konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja , edesmenneen presidentin kaksoisveli Jaroslaw Kaczynski on kyseenalaistanut aiemmat selvitykset, joiden mukaan onnettomuus johtui pääasiassa huonosta säästä ja lentäjän virheestä. Kaczynski uskoo, että lentoturma oli suunniteltu ja koneessa oli räjähteitä. Teon taustalla oli Kaczynskin mukaan Venäjä, joka sai tukea Puolan silloiselta pääministeriltä Donald Tuskilta.

Kaikkiaan 83 Smolenskin lentoturmassa kuollutta tutkitaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Lähteet: AP, Reuters