Hyppää sisältöön

Turkissa kiistellään lapsiavioliitoista – lakiehdotus armahtaisi hyväksikäyttäjät?

Turkin hallitus haluaisi armahtaa alaikäisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet, jotka ovat menneet naimisiin uhrinsa kanssa.

Lakiehdotusta vastaan osoitettiin mieltä Taksimin aukiolla perjantaina. Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkin oppositio on raivostunut hallituksen lakialoitteesta, joka sen mielestä laillistaisi lapsiavioliitot ja raiskaukset. Lakiesityksen mukaan miehet, jotka ovat syyllistyneet lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön armahdettaisiin, jos he eivät ole käyttäneet suhteessa pakkoa, ja jos he ovat menneet naimisiin uhrinsa kanssa.

Halituksen mukaan lakiesityksen tavoitteena ei ole hyväksikäyttäjien armahtaminen, vaan sellaisten ihmisten tilanteen helpottaminen, jotka eivät ole tajunneet, että heidän suhteensa on laiton.

Turkissa seksin suojaikäraja on 18 vuotta eivätkä alle 18-vuotiaat voi mennä naimisiin. Maassa on kuitenkin lapsiavioliittoja. Etenkin maaseutualueilla miehet saattavat mennä alaikäisten kanssa naimisiin uskonnollisissa seremonioissa.

– On ihmisiä, jotka ovat menneet naimisiin alaikäisinä. He eivät tunne lakia, ja heillä saattaa olla lapsia. Jos isä joutuu avioliiton takia vankilaan, äiti jää yksin lasten kanssa, Turkin pääministeri Binali Yildirim perusteli lakihanketta.

Oppositio: raiskaukset sallitaan

Pääministerin mukaan lakihanke koskee noin 3 000 perhettä. Sitä sovellettaisiin vain takautuvasti eli se koskisi ennen vuoden 2016 marraskuuta solmittuja liittoja.

– Uusia tämänkaltaisia avioliittoja ei missään nimessä hyväksyttäisi, Yildirim painotti.

Turkin opposition mielestä lakihankkeessa on kyse lapsiavioliittojen ja raiskauksien sallimisesta.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos eikä siinä voi olla kyse uhrin suostumuksen antamisesta. Lapsi ei voi antaa sellaiselle hyväksikäyttäjälleen lupaa, korosti Ozgur Ozel, oppositiossa olevan CHP-puolueen kansanedustaja.

Myös hallitusta lähellä olevan naisjärjestö ihmetteli, miten voidaan todistaa, että nuori tyttö on antanut suostumuksensa avioliitolle.

Turkin parlamentti jatkaa lakihankkeen käsittelyä ensi viikon tiistaina. Ensimmäisessä käsittelyssä torstaina lakiesitys hyväksyttiin alustavasti.

Kesällä turkkilaisen tuomioistuimen päätös nostatti kohun, kun maan väitettiin hyväksyvän lapsiseksin. Sellaista päätöstä Turkissa ei ole tehty, mutta lapsiavioliittoja ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä maassa on.

Lähteet: Reuters, AFP

.
.