Alavire voi olla yhtä vaarallista kuin tupakointi – mielen hyvinvointi ehkäisee jopa sydänsairauksia

Kansanterveysjärjestöt ovat vuosien mittaan kilvan muistutelleet terveiden elämäntapojen merkityksestä sairauksien ehkäisyssä. Sydänliitto korostaa nykyään myös mielen hyvinvointia, sillä alavire saattaa olla sydämelle yhtä vaarallista kuin runsas tupakointi.

hyvinvointi
Mies hieroo päätään
Arja Lento / Yle

Lähes tulkoon kaikkien sairauksien ennaltaehkäisyssä pätevät samat säännöt: liiku, katso mitä syöt, vältä tupakkaa ja liiallista alkoholin käyttöä, hallitse painoasi ja seuraa verenpainetta sekä kolesteroli- ja sokeriarvoja. Muutama ystäväkin tarvitaan ympärille ja tarpeeksi lepoa.

Suomen Sydänliitto on nostanut edellä mainittujen asioiden lisäksi työnsä yhdeksi uudeksi keskiöksi mielen hyvinvoinnin.

– Ei mielen hyvinvointi toki ole mikään uusi oivallus. Siitähän on puhuttu vuosikymmeniä erilaisilla sanoilla. On puhuttu stressistä ja välillä on nostettu unen merkitystä esille, muistuttaa toiminnanjohtaja, terveydenhoitaja Heidi Karjanlahti Etelä-Pohjanmaan sydänpiiristä.

Hyvällä mielellä sydämen hyväksi

Nyt Sydänliitto puhuu mielen hyvinvoinnista voimavaralähtöisenä lähestymistapana. Se tarkoittaa levon ja jaksamisen sekä ihmissuhteiden ja myönteisten tunteiden merkityksen esiintuomista sydänterveyden edistämisessä.

– Suomalaiseen, ei ainakaan pohjalaiseen, mentaliteettiin ei kuulu, että juteltaisiin siitä, ”miltä musta tuntuu”. Se vain olisi valtavan tärkeää, että kuulostelisimme itseämme ja huolehtisimme omasta jaksamisestamme, Heidi Karjanlahti sanoo.

– Jos tuntuu, että siellä töissä menee vähän liian lujaa, niin nythän on vallalla tämä hyggeily. Meillä on paljon opittavaa tanskalaisilta. Ei muuta kuin villasukat jalkaan, katsele kuinka takkatuli rätisee ja hyvä kirja käteen!

Mutta sitähän me sanomme laiskuudeksi.

– Toivon, että nykypäivänä ei sanota laiskuudeksi sitä, että pitää itsestään huolta, Heidi Karjanlahti huomauttaa.

Tutkimuksista tukea

Suomalainenhan ei usko ellei itse koe, näe tai saa vankkaa tutkimustietoa.

– Sydänliitossa on tehty tutkimuskatsausta mielen hyvinvoinnin merkityksestä sydänsairauksien ehkäisylle. Siellä on noussut esiin se, että alavireisyys ja lievä masennus voivat olla jopa tupakointiin verrattavissa olevia riskitekijöitä, kun puhutaan sydänsairauksista, Heidi Karjanlahti tietää.

– Mielen hyvinvointi on nyt kovasti pinnalla ja opimme siitä koko ajan lisää. Viemme tietoa sydänyhdistyksiin, jotka sitten taas vievät asiaa eteenpäin.

Väen houkuttelua kuulolle

Helpommin sanottu kuin tehty. Suomalainen lähtee todennäköisesti kuuntelemaan asiantuntijaluentoa sydämen eteisvärinästä runsaslukuisammin kuin mielen hyvinvoinnista, joka koetaan pehmeäksi aiheeksi.

– Yritämme löytää niitä keinoja, joilla mielen hyvinvoinnista saadaan niin houkutteleva asia, että se todella vetää luentosalit kiinnostuneita täyteen, Heidi Karjanlahti pohtii.

Kansanterveyden juhlapäivä Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sydänpiiri juhlii tänään lauantaina päivällä 60-vuotista toimintaansa Seinäjoella. Tämä päivä on Etelä-Pohjanmaalla kansanterveysjärjestöjen todellinen juhlapäivä, sillä myöhemmin iltapäivällä myös Pohjanmaan syöpäyhdistys juhlistaa Ylihärmässä niin ikään toimintansa kuutta vuosikymmentä.

Pohjanmaan syöpäyhdistys palkitsee kristiinankaupunkilaisen Aino Pihlajamäen hänen tekemästään vapaaehtoistyöstä syöpäjärjestöissä. Aino Pihlajamäki on toiminut 27 vuotta saattohoidon tukihenkilönä.