1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsin maahanmuuttovirasto: Irakin tilanne on pahentunut

Ruotsin maahanmuuttovirasto on tehnyt uuden Irakia koskevan maalinjauksen, jolla odotetaan olevan vaikutuksia turvapaikkapäätöksiin.

Ruotsi
Irakilaisia Jadaan pakolaisleirillä Mosulin lähellä Irakissa 17. marraskuuta.
Irakilaisia Jadaan pakolaisleirillä Mosulin lähellä Irakissa 17. marraskuuta.Ahmed Jalil / EPA

Ruotsin maahanmuuttoviraston oikeusjohtaja Fredrik Beijer sanoo Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Irakin turvallisuustilanne on heikentynyt viime aikoina.

– Arviomme mukaan tilanne Irakissa on muuttunut. Irakin ihmisoikeustilanne on heikentynyt, ja kaiken kaikkiaan näemme maan tilanteen riskialttiimpana kuin kaksi vuotta sitten, Beijer kertoo.

Ruotsin maahanmuuttoviraston oikeudellisesssa arvioissa todetaan, että Irakissa on käynnissä aseellinen konflikti kuudella alueella. Kyse on useammasta alueesta kuin mitä vuonna 2014 arvioitiin.

Ninevehin maakunnan väkivalta arvioidaan niin pahaksi, että kaikkien alueelta tulevien ihmisten uskotaan olevan suojelun tarpeessa. Myös Kirkukin ja Anbarin joillain alueilla tilanne arvioidaan yhtä pahaksi.

Muilta Irakin alueilta tulevien ihmisten on itse pystyttävä todistamaan suojelun tarpeensa. Ruotsin maahanmuuttoviraston Beijer sanoo, että turvapaikkapäätöksissä pitää noudattaa suurta huolellisuutta.

– Irakin tilanne on muuttunut nopeasti, ja sinne palaavien kohtaamat riskit ovat kasvaneet sen myötä.

Viime vuodesta alkaen Ruotsiin on saapunut yli 22 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Heistä monien tilanne voi muuttua Ruotsin maahanmuuttoviraston uuden maalinjauksen myötä.

Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan uudesssa tilanteessa entistä harvemmat kykenevät käyttämään sisäisen paon mahdollisuutta eli siirtymään maan sisällä toiselle alueelle. Jotkut yksilöt voivat kuitenkin palata Bagdadin eteläisille alueille ja Irakin Kurdistaniin.

Maahanmuuttoviraston Beijer ei vielä kykene arvioimaan tarkoittavatko uudet maalinjaukset sitä, että yhä useampi irakilainen saa Ruotsista turvapaikan. Se saattaa kuitenkin vaikuttaa siihen, että aiemmat hylkäävät turvapaikkapäätökset joudutaan käsittelemään uudelleen.

– Jos tietyllä alueella tilanne on muuttunut, käsittelemme asian uudelleen, Beijer sanoo.

Lue seuraavaksi