Radontietoutta uudella tavalla: STUK houkutteli ämpäreillä keuhkosyövän torjuntaan

Radonille altistuminen voi aiheuttaa keuhkosyöpää. Vaikka kyse on vakavasta asiasta, voi radonin mittaamisesta tehdä mukavaa, ajatteli Säteilyturvakeskus ja valjasti ämpärit hyvälle asialle.

Tarkastajat Katja Kojo (oik.) ja Olli Holmgren Säteilyturvakeskuksesta jakoivat lauantaina radonmittauspurkkeja ämpäreillä ryyditettynä Hämeenlinnassa Kauppakeskus Goodmanissa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Jaossa on 150 ilmaista mustaa ämpäriä, joiden sisällä ilmainen radonmittauspurkki ja ohjeet radonin mittaamiseen kodin sisäilmasta. Voisi kuvitella, että hyvissä ajoin ennen h-hetkeä hämeenlinnalaiset ovat jonottamassa paikallisen kauppakeskuksen aulassa.

Jonosta ei ole tietoakaan puoli kymmeneltä. Vielä on puolisen tuntia aikaa siihen, kun ämpärit radonpurkkeineen pistetään jakoon.

Viisarit lähestyvät kymmentä, ja pientä liikettä alkaa olla Säteilyturvakeskuksen (STUK) esittelypisteen luona. Hämäläiset ovat sittenkin kiinnostuneet ämpäreistä ja toivottavasti myös radonista ja sen mittaamisesta.

Se, että STUKin Hämeenlinnan vierailulla ei ole oitis pitkää jonoa ihmisiä hamuamassa 150 ilmaista ämpäriä, johtuu ehkä siitä, että STUK ei ole tiedottanut tapahtumasta maksullisilla ilmoituksilla.

Kaikesta huolimatta, kun kello lyö kymmenen, ämpäri alkaa vaihtaa omistajaa, kuten myös radoniin ja sen mittaukseen liittyvä tieto. Vaikka ollaan vakavan asian äärellä, voi tiedon jakamisesta tehdä hauskan tapahtuman, perustelee STUK ämpäreitä.

Ja ämpäreillähän suomalaisia on aika helppo houkutella. Toisaalta nyt myös radonmittauspurkin sai ilmaiseksi.

Kavala kaasu paljastuu vain mittaamalla

Radon (siirryt toiseen palveluun)on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota syntyy maaperässä. Sieltä se pääsee luikertelemaan rakennusten alapohjien raoista huoneilmaan. Muuten radonista ei ole haittaa, mutta jos sille altistuu pitkään ja radonpitoisuudet ovat korkeat, silloin kasvaa keuhkosyöpäriski.

– Radonpitoisuutta ei voi muuten tietää kuin tekemällä se mittaus. Radon aiheuttaa keuhkosyöpää, se on on oikeasti syöpävaarallinen aine, niin kyllä siltä pitää ihmisiä suojella, sanoo tarkastaja Katja Kojo STUKista.

Radonpitoisuutta ei voi muuten tietää kuin tekemällä se mittaus.

Katja Kojo

Suomessa vuosittain todetusta 2 000 keuhkosyövästä noin 300 liittyy radonaltistumiseen, STUK laskee.

Radonmittauksen voi tilata joko palvelua tarjoavasta yrityksestä tai STUKista.

Jääkiekon kiekkoa muistuttava radonmittauspurkki maksaa STUKilla normaalisti reilut 50 euroa. Purkki tai purkit sijoitetaan kodin ensimmäiseen kerrokseen esimerkiksi olo- tai makuuhuoneeseen, annetaan olla kaksi kuukautta ja lähetetään sen jälkeen analysoitavaksi.

Radonin mittausaika on marraskuusta huhtikuun loppuun, joten juuri nyt on aika toimia.

Radonimuri tai -kaivo auttaa

Omaa radonmittauspurkin kävi kauppakeskuksesta noutamassa myös Martti Leppälä. Leppälälle radon ei ollut täysin vieras tapaus.

– Pari kertaa on mitattu, ja ohjearvot olivat vähän koholla, kertoo Leppälä tilanteen oman kodin osalta.

Korkeita radonpitoisuuksia löytyy koko maasta, mutta etenkin Häme on radonaluetta. Tarkastaja Olli Holmgren STUKista muistuttaa, että ihmisten on tärkeä tietää radonista aiheutuva riski.

Radonmittauspurkki muistuttaa hieman jääkiekon kiekkoa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Ja että osaavat sitten mitata, jotta saadaan isoja pitoisuuksia korjattua.

Jos kotona, koulussa tai työpaikalla on mitattu korkeita radonpitoisuuksia, se ei tarkoita, että rakennus olisi käyttökelvoton. Radonille on omat torjuntakeinonsa.

– Radonimuri on yksi tehokkaimmista menetelmistä, joka soveltuu ihan kaikkiin asuntoihin. Se kuulostaa hienolta, mutta periaate on hyvin yksinkertainen.

Radonimuri on yksi tehokkaimmista menetelmistä, joka soveltuu ihan kaikkiin asuntoihin.

Olli Holmgren

– Siinä on reikä lattiassa, ja lattian alle tehdään imupesä, josta imetään ilmaa ja puhalletaan se katolle. Se pienentää hyvin tehokkaasti sisäilman radonpitoisuutta, Holmgren kertoo.

Myös radonkaivo voi olla ratkaisu. Joskus huonosti toimivan ilmanvaihdon korjaaminen riittää.

Erityisesti lapset kannattaa suojata radonaltistukselta, sillä säteilyannos kertyy koko eliniän ajan. Mitä korkeampi radonpitoisuus on ja mitä pidempään sille altistuu sitä suurempi on myös syöpäriski.

STUK on arvioinut, että asunnon radonkorjaus tulisi maksamaan keskimäärin 2 300 euroa.